Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

O conditie importanta pentru adaptarea individului este cunoasterea mediului inconjurator. Sectiunea de geografie isi propune sa familiarizeze cu o stiinta care a schimbat lumea.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

GeDex

Dictionar online cu termeni din Geografie

>A >B >C >D >E >F >G >H >I >L >M >N >O >P >R >S >T >U >V >Z

 

A <index

Alogen = care se deosebeste prin natura si origine de mediul in care se afla.

Antropizare = proces de transformare a mediului inconjurator si a peisajelor datorita actiunii omului.

Artera hidrografica = raul principal al unei anumite suprafete care aduna apele afluentilor sai.

Asezare umana = comunitate umana (sat sau oras) indiferent de marime, care cuprinde o populatie, un anumit teritoriu (denumit intravilan), constructiile sale si activitatile sociale si economice care se desfasoara pe teritoriul sau.

Atacul filoxerei = atac produs de o insecta (care a ajuns accidental in Europa) asupra plantatiilor viticole.


 

B <index

Banie = forma traditionala de adminisrare in Oltenia si resedinta a banului (care era un fel de "guvernator "local).

Baza furajera = ansamblu de produse vegetale si minerale care asigura alimentatia animalelor domestice.

Bazin hidrografic = suprafata de teren de unde isi aduna apele un rau sau un fluviu.


 

C <index

Campii de coborare = campii sau portiuni ale campiilor care se afla intr-un proces de coborare lenta.

Catun = asezare elementara compusa dintr-un numar mic sau foarte mic de gospodarii si case.

Con vulcanic = forma de relief, asemanatoare figurii geometrice de con, construita printr-o activitate vulcanica.

Contingent = persoanele care s-au nascut in acelasi an.

Crang = grup de gospodarii situate la o anumita departare de centrul unei asezari rurale, care utilizeaza un anumit teritoriu; in Muntii Apuseni, unde aceste cranguri sunt mai numeroase, exista si legaturi de rudenie intre oamenii aceluiasi crang.

Crovuri = adancituri de forma circulara sau usor alungita, formate intr-un substrat lossoid datorita actiunii exercitate de apele freatice.

Culoar = spatiu depresionar alungit, bine delimitat de regiunile inconjuratoare; ex: Culoarul Orastiei, Culoarul Timis-Cerna, Culoarul Rucar-Bran.

Cusete = margini abrupte ale unor strate de roci usor inclinate, datorate diferentei de eroziune.


 

D <index

Debit = cantitatea de apa transportata de un fluviu sau rau prin sectiunea sa intr-o anumita perioada de timp (m3/s).

Defileu = culoar relativ ingust, traversat longitudinal de un rau; de ex: defileul Jiului (Lainici), defileul Oltului (Turnu Rosu-Cozia).

Densitatea populatiei = numarul de locuitori pe unitatea de suprafata.

Depresiuni "golf" = depresiuni situate in vestul Carpatilor Occidentali, care au aspectul unor golfuri.

Depresiuni intramontane = depresiuni situate in interiorul muntilor si inconjurate din toate partile de acestia.

Depresiuni submontane = depresiuni situate in apropierea muntilor, la contactul dintre acestia si regiunile mai coborate (de obicei deluroase) situate in apropiere.

Dolina = mica depresiune cu aspect de palnie, formata prin procese de dizolvare si/sau prabusire in masa unor roci precum calcarul, sarea sau gipsul; unele iau nastere prin prabusirea tavanelor din pesteri.

Domuri = boltiri ale stratelor sedimentare care au in interior acumulari de gas metan.


 

E <index

Echilibru ecologic = echilibru dintre plante, animale si mediul lor de viata.

Echilibru natural = situatie de echilibru care se realizeaza intre elementele, fenomenele si procesele naturale.

Economia mediului = disciplina stiintifica si preocupare integratoare de armonizare a cresterii economiei cu pastrarea caracteristicilor mediului inconjurator.

Economie de piata = activitate economica (industriala, agricola, comerciala, de transport) care este reglementata de schimbul liber (intre producator si consumator), pe baza cererii si ofertei.

Environment = termen foarte expresiv si intuitiv, folosit in limbi de circulatie mondiala, care desemneaza tot cea ce ne inconjoara, adica mediul inconjurator al omului.

Etaj de clima = spatiu cuprins intre anumite inaltimi, in caracteristicile climatice, influentate de altitudine, au o anumita omogenitate.


 

F <index

Fenomene carstice = ansamblu de fenomene legate de actiunea apelor asupra rocilor calcaroase, care duc la formarea reliefului carstic.

Flis = formatiune geologica specifica, alcatuita din strate sedimentare cutate.

Foehn = vant cald care coboara pe pantele unor munti contribuind la incalzirea depresiunilor in care ajunge.

Forma de relief = reprezinta infatisarea concreta a suprafetei teresre, pentru intinderi mici si mijlocii, cu o anumita omogenitate a aspectului, a alcatuirii geologice si a factorilor modelarii care au determinat-o.

Functie economica = rolul unei asezari (sat sau oras) in diviziunea teritoriala a productiei; acest rol economic permite precizarea caracteristicilor economice specifice fata de alte asezari.


 

G <index

Glaciatiune = fenomen terestru complex, predominant climatic, de transformare a mediului incojurator; in timpul glaciatiunii, la latitudini temperate si reci clima s-a racit foarte mult, extinzandu-se suprafata ocupata de ghetari (in munti si in zonele polare).

Grad de transformare = modul in care se reflecta intensitatea actiunii transformatoare a omului, redata pe o scala, de la foarte redusa la foarte puternica.

Granit = roca vulcanica veche, foarte dura; se afla de obicei intercalata in sisturi cristaline; granitul formeaza o parte din Muntii Macinului si anumite portiuni din Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.

Gresii = roci sedimentare cimentate provenite din transformarea in timp a unor acumulari de nisipuri; gresiile sunt predominante in partea de est a Carpatilor Orientali.

Grinduri = forme de relief pozitive situate in delta sau pe marginea acesteia; grindurile maritime au fost formate de curentii circulari ai Marii Negre, grindurile fluviale sunt aluviuni depuse de bratele fluviului, iar grindurile continentale provin din includerea in teritoriul deltei a unor suprafete de uscat existente anterior.


 

H <index

Halda = acumulare de material steril rezultat in urma activitatilor de exploatare miniera sau dupa procese industriale (procese siderurgice si termoenergetice).

Hidrocentrala = centrala care utilizeaza energia apelor, valorificand caderea acestora sau volumul mare de apa, pentru producerea energiei electrice.


 

I <index

Industrializare = activitate de constructie si amplasare a intreprinderilor industriale in anumite regiuni, unde activitatea industriala lipsea sau era foarte redusa; industrializarea fortata denumeste procesul de amplasare a intreprinderilor indusriale dupa criteri politice, sociale sau arbitrare, nesocotindu-se cele economice.

Industrie = activitatea de extractie a materiilor prime minerale, cu ajutorul unor mijloace (utilaje, instalatii) si proceduri specifice si transformarea lor in produse noi, destinate unor utilizari multiple (productie, transport, consum).

Industrie extractiva = domeniu al activitatii industriale care are ca obiect extagerea din scoarta terestra a resurselor minerale utile, fara sa le supuna unor transformari fizice sau chimice; se refera la extractia carbunelui, petrolului, minereurilor, rocilor etc.

Industrie prelucratoare = domeniu al industriei care prelucreaza materiile prime.

Infrastructura = ansamblu de dotari tehnice care permite dezvoltarea unor activitati economice: industrie, agricultura, cai de comunicatie, turism.


 

L <index

Lac = suprafata depresionara de teren, de intindere variabila, ocupata permanent cu apa.

Laguna = lac format prin bararea unui fost golf cu aluviunile aduse de curentul marin.

Liman maritim (fluvio-maritim) = lac format la tarmul marii prin bararea unui rau mic cu aluviuni aduse de curentii marii si depuse sub forma unui cordon ingust.

Loess = roca prafoasa, de culoare predominant galbena, care s-a depus la periferia zonelor glaciare.

Lunca = portiune mai joasa a vaii unui rau, situata in apropierea acestuia si supusa frecvent inundatiilor.


 

M <index

Mare libera = suprafata marii situata dincolo de zona economica exclusiva.

Marea teritoriala = portiunea de mare situata de-a lungul litoralului pana la o distanta de 12 mile de tarm.

Materii prime = resurse materiale care intra in productia industriala; pot fi energetice (petrol, gaze naturale), minerale (minereuri feroase si neferoase, substante nemetalifere), agricole (produse animale si vegetale), silvice (lemn).

Mediu geografic = ansamblul elementelor naturale si antropice aflate in interactiune pe un anumit teritoriu, in zona de interferenta a geosferelor (partea superioara a litosferei, hidrosfera, biosfera si antroposfera).

Mila marina = unitate de masura a distantei pe apa, egala cu 1852 m.

Minereuri polimetalice = minereuri care cuprind in alcatuirea lor mai multe (poli) metale neferoase, de obicei cupru, plumb si zinc.

Munti ascunsi = munti (si spinari muntoase) care sunt acoperiti cu sedimente.

Munti hercinici = munti formati in timpul orogenezei hercinice (in tara noastra partea de nord a Podisului Dobrogei - Magura Macinului este formata in timpul orogenezei hercinice).


 

N <index

Noduri feroviare = locul de intersectie a mai multor cai ferate.

Noxe = gaze nocive care sunt emanate in atmosfera, cu un efect negativ asupra sanatatii oamenilor.

Nuante climatice = diferentieri ale caracteristicilor climatice in inaltime si in suprafata.


 

O <index

Orase = concentrari umane de dimensiuni mai mari decat asezarile rurale, in care activitatea predominanta a locuitorilor este neagricola (servicii si industrii). Orasul are de asemenea anumite dotari specifice si exercita o influenta asupra teritoriului inconjurator, mai apropiat sau mai indepartat.

Orogeneza = fenomen de cutare si ridicare a scoartei teresre.

Ostrov = insula joasa cu forma alungita, formata prin depunerea de aluviuni pe cursul unui fluviu.


 

P <index

Perisip = cordon de nisip care bareaza un golf sau gura de varsare a unui rau, asemanator unui grind maritim.

Piemont = relief situat la marginea unei vai mai inalte, format prin acumularea unor sedimente (pietrisuri, nisipuri) slab inclinate.

Piramida varstelor = reprezentare grafica pe care sunt redate comparativ numarul de persoane de aceiasi varsta, pe cele doua sexe (masculin si feminin).

Pirite cuprifere = roci cu continut mai mare de cupru si sulf, din care se pot obtine atat cuprul cat si acidul sulfuric.

Platforma = (in sens geologic) - structura rigida de roci, apartinand unor vechi substraturi continentale.

Platforma de foraj marin = instalatie complexa formata dintr-un sistem de sustinere ancorat pe fundul marii si un sistem de foraj (asemanator sondelor) cu toate echipamentele corespunzatoare.

Platforma industriala = suprafata de teren cu o mare concentratie a activitatilor industiale de acelasi fel sau inrudite.

Politica demografica = masuri legislative, administrative, economice, sanitare, culturale si educationale adoptate de un stat pentru a influenta in scopul dorit, evolutia populatiei.

Poluanti = substante chimice (minerale sau organice) care produc o transformare sensibila a caracteristicilor naturale ale elementelor de mediu.

Poluare = modificarea compozitiei initiale naturale a elementelor naturale (aer, apa, sol) prin introducerea unor produse chimice rezultate din activitatile economice.

Populatie activa = parte a unei tari sau comunitati umane care desfasoara in mod anumit o anumita activitate economica si sociala.

Populatie ocupata = populatie care este angrenata efectiv intr-o activitate economica si care obtine venituri din aceasta.

Populatie urbana = populatie care traieste in orase.

Populatii indo-europene = populatii venite din Europa dintr-un spatiu initial comun si diversificate aici in mai multe grupuri.

Potential demografic = posibilitatile oferite de populatia unei tari ca rezultat al marimii numerice a acesteia.

Potential hidrografic = capacitatea apelor curgatoare (rauri, fluvii) de a oferi conditii pentru obtinerea energiei electrice in hidrocenrale.


 

R <index

Reconstructie ecologica = crearea conditiilor, ca un anumit mediu, transformat prin actiune antropica, sa revina la caracteristicile naturale, ecologice, initiale.

Relief litoral = relief format la contactul dintre uscat si mare datorita actiunilor modelatoare ale marii.

Restructurare = transformarea industriei de la caracteristicile actuale la caracteristicile economiei de piata (care sunt legate de obicei de eficienta).

Resurse energetice = resurse naturale care pot fi folosite in scopuri energetice.

Rezervatie a biosferei = rezervatie cu un caracter complex in care sunt conservate elemente naturale esentiale in vederea studierii lor si pentru pastrarea unor suprafete in care interventia antropica este minima.

Rezervatie naturala = un anumit teritoriu, bine delimitat, unde este conservat in starea lui initiala un anumit element natural.

Rezerve = acea parte din totalul resurselor naturale despre care exista aprecieri cantitative si calitative sigure si care pot fi exploatate in conditiile tehnologice actuale.

Romanitate orientala = partea estica (orientala) a civilizatiei si populatiei care isi are originea in Imperiul roman si utilizeaza o limba neolatina.


 

S <index

Sectoare climatice = intinderi cu anumite particularitati ale climei influentate de pozitia geografica a acestora.

Sejur = interval de timp (de sapte zile, de obicei, dar uneori si de un numar diferit de zile) in care are loc o deplasare intr-o regiune sau statiune turistica.

Siderurgie = activitate industriala de transformare a materiei prime in fonta, otel, laminate cu ajutorul unor instalatii complexe (furnale, otelarii si laminoare).

Structura cutata = aranjarea stratelor asemanator unor cute, cu portiuni curbate spre exterior si spre interior.

Structura populatiei = repartitie pe grupe a unei populatii, in functie de diferitele ei caracteristici demografice, culturale si socio-economice.

Substrat petrografic = substratul reliefului, alcatuit din roci ("petros" - roca).


 

T <index

Terase = suprafete orizontale care urmaresc valea unui rau, format din acumulari de materiale (aluviuni) transportate si depuse de apa raului; se afla la altitudini diferite si au o dezvoltare paralela.

Teren agricol = orice suprafata de teren pe care se poate practica o forma sau alta de activitate agricola (cresterea animalelor, cultura plantelor).

Termocentrala = centrala care produce energie electrica prin arderea combustibilor (carbuni, petrol, gaze naturale).

Trecatoare (pas) = portiune mai josa a reliefului care face legatura intre doua regiuni sau unitati apropiate, mai joase, peste o culme muntoasa sau deluroasa.


 

U <index

Unitate de relief = intindere relativ bine delimitata de alte regiuni inconjuratoare,cu un ansamblu de forme de relief care sunt asociate spatial, teritorial.

Urban = referitor la elemente si fenomene specifice orasului; de ex: populatie urbana, aspect urban, arhitectura urbana.


 

V <index

Vale transversala = vale care traverseaza o unitate de relief mai inalta (formata din roci mai dure) intre doua unitati mai joase (formate din roci mai moi ) de ex: vaile Oltului si Jiului.


 

Z <index

Zona economica exclusiva = zona situata dincolo de marea teritoriala pana la o distanta de 200 de mile marine de tarm; aici statul riveran are dreptul suveran de exploatare a resurselor biotice si energetice.

Zona periurbana = arealul situat in jurul unui oras, asupra caruia acesta exercita o puternica influenta si de care este foarte strans legat, prin deplasarea populatiei si activitatile economice (agricultura, transporturi).

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania