Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

O conditie importanta pentru adaptarea individului este cunoasterea mediului inconjurator. Sectiunea de geografie isi propune sa familiarizeze cu o stiinta care a schimbat lumea.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

Inapoi la cuprins

 

Hazarde naturaleCuprins:

1. Definitia hazardelor naturale
2. Trasaturi ale hazardelor
3. Tipuri de hazarde


+ Hazarde endogene
- Cutremurele de pamant
- Eruptiile vulcanice
+ Hazarde exogene
- Hazarde geomorfologice
- Hazarde climatice
- Hazarde biologice


1. Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele,care au o influenta directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu.


Producerea unor asemenea fenomene face posibila atingerea unor anumite praguri de adaptare a societatii la conditiile mediului. Atunci cand hazardele produc distrugeri de mare amploare si pierderi de vieti omenesti, ele sunt numite dezastre si catastrofe naturale. Efectele acestor fenomene sunt atat de puternice incat sunt necesare interventii rapide din partea unor echipe special antrenate la nivel national si international. Un fenomen natural extreme poate fi numit un dezastru daca sunt inregistrate cel putin 10 pierderi de vieti omenesti sau 50 de personae ranite si daca se produc pierderi materiale de peste un million de dolari.

2. Trasaturi ale hazardelor naturale
• Vulnerabilitatea pune in evidenta gradul de expunere a omului si a bunurilor sale fata de diferita hazarde, indicand nivelul pagubelor pe care le produce un anumit fenomen.
• Riscul reprezinta nivelul probabil al pierderilor de vieti omenesti, al numarului de raniti, al pagubelor aduse proprietatilor si activitatilor economice de catre un anumit fenomen natural sau un grup de fenomene intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada.

3. Hazardele naturale pot fi de mai multe feluri, in functie de geneza:
• Hazarde endogene a caror actiune este generata de energia provenita din interiorul planetei(cutremure, eruptii vulcanice).
• Hazarde exogene, generate de factori climatici, hidrologici, biologici.


Hazarde endogene


Cel mai costisitor dezastru a fost cutremurul de la Kobe (Japonia) din 1975, cu pagube de 100 mld de dolari.


Cutremurele de pamant sunt miscari bruste ale scoatei care produc unde elastice reflectate in trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor umane. Annual sa produc pe Glob peste 1 milion de cutremure, dar numai o mica parte din acestea sunt sufficient de puternice pentru a fi considerate hazarde naturale.
Cele mai numeroase si mai puternice cutremure sunt generate de dinamica interna a Terrei, fiind numite cutremure tectonice care se produc in lungul contactului dintre placile tectonice. Energia eliberata se masoara in ergi si e utilizata pentru calcularea magnitudinii cutremurului. Magnitudinea se masoara cutremur ajutorul unei scari logaritmice, numita scara Richter, cuprinsa intre 0.3 si 9 grade.


Intensitatea cutremurelor pune in evidenta efectele acestora, diferite de la un loc la altul. (scara Mercali – 12 unitati si scara Medvedev-Sponhauer-Karnik – in tara noastra).


Hazarde primare legate de transmiterea undelor seismice din locul de producere al cutremurlui din adancul scoartei, numit focar. Aceste unde se propaga spre exterior cu viteze si amplitudini diferite si produc trepidatii care duc la fisurarea,distrugerea si prabusirea cladirilor la mari pagube materiale si la pierderi de vieti omenesti. Amplitudinea miscarii terenului este mai mare in apropierea epicentrului si tinde sa scada pe masura indepartarii de aceasta.


Hazarde secundare legate de procesele generate de undele seismice la suprafata Pamantului si cuprind alunecari, prabusiri, aparitia sau reactivitatea unor falii, formarea vulcanilor noroiosi, formarea unor valuri uriase numite tsunami etc.


In tara noastra, cele mai puternice cutremure se inresgistreaza in zona seismica Vrancea, situate in regiunea de curbura a Carpatilor. Astfel de cutremure s-au inregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 si 4 martie 1977. Alte regiuni seismice cunoscute in tara noastra sunt: Aria Fagarasana, Aria Banatica(Danubiana), Aria de Nord-Vest, Aria Transilvaneana si Aria Pontica, dar unde cutremurele sunt rare si au o intensitate redusa.

Eruptiile vulcanice
sunt datorate energiilor accumulate in rezervorul subterane care contin lave si presiunilor exercitate de fortele tectomice, care determina ascensiunea materiilor incandescente spre suprafata. Un vulcan este o deschidere profunda in scoarta terestra,prin care sunt aduse la suprafata incandescente sub forma de lava,cenusi vulcanice,fragmente de roca si gaze.


Se diferentiaza mai multe tipuri de eruptii vulcanice:

• Eruptiile islaneze si hawaiene sunt linistite, cutremur lave fluide, bazice, care sunt evacuate prin crratere.
• Eruptiile de tip srtombolian cutremur lave mai vascoase, cutremur eruptii moderate
• Eruptiile de tip vulcanian cutremur lave foarte vascoase, cutremur explozii puternice, extreme de periculoase (Vezuviu, Volcano- Italia,Paricutin- Mexic).
• Eruptiile pliniene (1991- vulcanul Pinatubo din ins Filipine) sunt violente si diverseaza o mare cantitate de cenusi vulcanice.
• Eruptiile peleene ( vulcanul Montagne Pelee din ins Martinica) sunt insotite de nori arzatori extreme de periculosi, iar eruptiile ultravulcanice sunt cele mai violente ( august 1883 – eruptia vulcanului Kracatoa care a distrus in intregime insula cutremur acelasi nume)
Pe Terra se inregistreaza annual circa 50 de eruptii vulcanice, dintre care 5% produc victime si mari distrugeri materiale.


Hazarde Exogene

Hazardele geomorfologice
cuprind o gama variata de procese, cum sunt alunecarile de teren, curgerile de noroi, prabusirile, procesele de eroziune in suprafata si ravenarea, care produc mari pagube materiale si uneori victime.

 

Alunecarile reprezinta procese de miscare ale unor mase de pamant sub actiunea gravitatiei, in lungul unor suprafete de alunecare, care le separa de partea stabile a versantului.


Prabusirile
sunt deplasari rapide ale maselor de roci pe versantii abrupti, prin cadere libera, prin salturi sau prin rostogolire. Acestea se produc mai ales la inceputul primaverii,datorita alternamtelor frecvente ale inghetului si dezghetului;au o frecventa mai mare in regiunule cu climat rece si in etajele alpin si subalpin. Prabusirile reprezinta un factor de risc important pentru localitatile si caile de comunicatie din spatial montan. Pericolul lor este accentuat de rapiditatea producerii dezastrului,neexistand posibilitatea de evacuare a populatiei la timp.


Curgerile de noroi si grohotisuri
se produc in urma imbibarii cu apa a depozitelor de alterare de pe versantii despaduriti din regiunile montane afectate de precipitatii abundente.( in 1970, in Anzii Peruvieni, o curgere de noroi cu lungimea de 15 km. s-a deplasat cu o viteza de peste 300 km/ora, acoperind in cateva minute localitatile Yungay si Ramrahirca; au fost inregistrate 18000 de victime)


Avalansele
sunt hazarde naturale care reprezinta un pericol pentru populatia montana si pentru uristii din numeroasele tari ale lumii. Deplasarea rapida a zapezii pe versantii abrupti acoperiti cu zapada este favorizata de nisprile abundente, de schimbarile rapide de temperatura care favorizeaza topirea brusca a stratului de zapada, si de perturbarea echilibrului zapezii prin trepidatii.


Eroziunea in suprafata si ravenarea.
Eroziunea in suprafata este procesul de desprindere si transport ale particulelor de sol sub actiunea apei care se scruge pe versant sub forma de panza sau de siroaie instabile. Scurgerea apei pe versant sub forma unor siroie instabile determina formarea unor mici canale numite rigole, a caror adancime ajunge la 30-40 cm. Prin adancirea rigolelor se formeaza ogasele (0,5- 2m adancime) si ravenele, cand adancimile depasesc 2m. Aceste forme de eroziune in adancime aduc mari pagube, contrebuind la scoaterea din circuitul economic a unor suprafete intinse.

• Hazarde climatice
cuprind o gama variata de fenomene si procese atmosferice care genereaza pierderi de vieti omenesti, mari pagube si distrugeri ale mediului inconjurator.


Ciclonii tropicali
sunt furtuni violente, formate intre 5 si 15 grade lat N si S, avand vitezi ale vantului de peste 180 km/ora.( in noiembrie 1970, in Bangladesh, in asezarile din delta fluviilor Gange si Brahmaputra si-au pierdut viata circa 1 mil de personae in urma unui ciclon tropical, ale cateva mil ramanad fara adapost si hrana).


Furtunile extratropicale
sunt caracteristice regiunilor din zona temperate si se formeaza la contactul dintre masele de aer polar si cele tropicale, uneori fiind extinse pe suprafete uriase. Furtunile sunt asociate adesea cu fulgere si tunete, cunoscute impreuna sub denumirea de oraje. Acestea reprezinta manifestari luminoase si sonore ale unor descarcari electrice in atmosfera.

Seceta
este un hazarde climatic cu perioada lunga de instalare si este caracterizata prin scaderea precip sub nivelul mediu, prim micsorarea debitului raurilor si a rezervelor subterane de apa care determina un deficit mare de umezeala in aer si sol, cu eefecte directe asupra mediului si in primul rand asupra culturilor agricole. Seceta din vara anului 2000, considerate cea mai puternica din ultimii 100 de ani in tara noastra a afectat 2,6 mil hectare si a produs pagube evaluate la 6500 mld lei.


Inundatiile
sunt hazarde hidrografice cu o larga raspandire pe Terra care produc mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. (Fluviul Huang He a provocat cele mai catastrofale inundatii cunoscute in istorie. In anul 1887 a fost acoperita cu apa o suprafata de 130000 de kmp, au murit circa 1 mil de personae si a pierit ulterior prin foamete un numar si mai mare).


Tornadele
sunt hazarde climatice foarte periculoase datorita fortei deosebite a vanturilor care au un caracter turbionar.Acestea se produc pe continente intre 20 si 60 grade latitudine nordica si sudica.In cadrul unei tornade ,care are aspectul unei coloane inguste sau al unei palnii,viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 400 km/h iar diametrul poate sa ajunga la cativa kilometrii, aerul in miscare antreneaza cantitati mari de praf care dau tornadelor o culoare cenusie,distincta.Cele mai cunoscute tornade se produc in partea centrala a SUA (800-1200 tornade annual), in Australia, Japonia si in Africa de Sud.


Hazardele oceanografice cuprind hazarde generate de valurile de vant sau de cutremure ( tsunami) de banchiza de gheata si de deplasarea aisbergurilor, de producerea fenomenului El Nino, de ridicarea nivelului oceanului planetar.


Valuri eoliene
puternice, produse de furtuni, sunt periculoase pentru navigatie si au un impact insemnat asupra coastelor.


Tsunami
sunt valuri uriase produse de cutremure puternice, eruptii vulcanice si alunecari submarine.Cel mai puternic tsunami, provocat de un cutremur cu epicentrul in golful Prince William, din Alaska, a fost inregistrat la 28 martie 1964; a atins 67 m amplitudine in zona portului Valdez, iar valul care a luat nastere a traversat in 22 de ore, intregul Ocean Pacific.


Banchiza de gheata
a carei grosime poate sa ajunga la 3-4 m deine un hazard pentru navigatie atunci cand se extinde rapid si pune in dificultate, datorita pericolului de blocare, navele de cercetari sau de pescuit oceanic.


Aisbergurile
sunt fragmente uriase de gheata desprinse din calotele glaciare sau din ghetarii polari, care plutesc impinse de vanturi ori de curentii oceanici. Cea mai cunoscuta catastrofa navala produsa de ciocnirea cu un aisberg s-a produs la 14 aprilie 1912, cand transatlanticul “Titanic” s-a scufundat in largul coastelor insulei Newfoundland, fiind inregistrate 1503 victime.


Oscilatia Sudica - El Nino
este un fenomen complex de interactiune intre apele Oceanului Planetar si atmosfera, care se produce in zona tropicala a Oceanului Pacific. Acest fenomen se manifesta prin incalzirea anormala, la suprafata, a apelor Oceanului Pacific, care se deplaseaza dinspre partea vestica spre patrtea estica sub impulsul unor mase de aer cu aceeasi directie de miscare.


Ridicarea nivelului Oceanului Planetar este legata de tendinta generala de incalzire a climei si reprezinta un hazard global, de lunga durata, cu numeroase consecinte grave asupra zonelor de coasta. Aceasta ridicare este datorata aportului tot mai mare de apa dulce de pe continente, provenite din topirea ghetarilor si din apele subterane utilizate de om pentru irigatii.

Hazarde biologice sunt reprezentate de epidemii si de invazii de insecte.
Epidemiile sunt caracterizate prin imbolnaviri in masa ale populatiei, datorita unor agenti patogeni cum sunt virusii, rickettsiile, bacteriile, fungi si protozoarele. Cele mai grave maladii sunt transmise de agenti purtatori precum tantarii (malaria, febra galbena), musca tze tze (boala somnului), puricii, paduchii (tifosul exantematic).


Epidemiile
de mari proportii poarta denumirea de pandemii si au generat milioane de victime, mai ales in evul mediu (ciuma bubonica, spre exemplu, in Europa). In present se manifesta maladia SIDA, determinate de virusul HIV, cu transmitere sexuala sau prin transfuzii de sange.


Invaziile de insecte
, in special de lacuste, produc pagube mari agriculturii, in deosebi in Africa, Asia, estul Europei si Amerrica de Nord. Combaterea lacustelor se realizeaza prin diferite metode, cum ar fi distrugerea oualelor, utilizarea insecticidelor si a unor capcane pentru distrugerea nimfelor de lacusta.


Incendiile
sunt hazarde periculoasde pentru mediu si pentru activitatile umane si determina distrugeri ale recoltelor. Incendiile pot fi declansate de cause naturale cum sunt fulgerele, eruptiile vulcanice, fenomene de autoaprindere a vegetatiei si de activitatile omului (neglijenta utilizarii focului, incendieri intentionate, accidente tehnologice). In perioadele secetoase, incediile sunt favorizate de vanturi puternice associate cu temperature ridicate, care contribuie la extinderea rapida a focului.

Uraganul Hugo

Hugo este al doilea uragan ca marime din istoria SUA, eclipsat numai de uraganul Andrew din 1992.
Hugo a provocat in total pagube materiale de 8,5 miliarde de dolari, dintrer care aproximativ 1,4, in Puerto Rico. Numarul mortilor oscileaza intre 71 si 86, in functie de sursa, si daca luam in calcul numai partea insulara a Statelor Unite. Cele mai multe surse dau cifra de 71.


Hugo s-a deplasat pe o distanta de 525 de km, si a lovit, mai intai,insula Montserrat cu uragan de categoria a 4-a, cu vanturi care ajungeau la 190km/oră. I-a lasat pe aproape toti cei 12000 de locuitori ai insulei fara adapost. Pe insula Montserrat au murit 9 oameni.


A urmat apoi insula Guadelupe. Aici, Hugo a ucis 5 oameni si a lasat 3500 fara case. A distrus o treime din toate drumurile insulei.


Hugo a lovit apoi micuta insul Nevis, unde a provocat 4 morti si a distrus 99% din case.
Insula Antigua a fost urmatoarea, in drumul lui Hugo, si aici au ramas fara adapost 33000 de oameni. Uraganul, insotit de vanturi cu o viteza de 180 km/oră, si ploi torentiale a pornit apoi spre St. Croix si St. Thomas, provocand distrugeri masive.


Dupa trecerea lui Hugo, au inceput imediat jafurile. Magazinele au fost devalizate si 220 de detinuti au scapat din inchisoarea locala dup ace hugo a deschis-o. Puscariasii au inceput sa fure tot ce le-a cazut sub mana, ceea ce a fost si mai cumplit pentru turisti, politia locala si membrii Garzii Nationale s-au alaturat si ei bandelor de jefuitori, la fel ca si toti ceilalti locuitori, de la copii pana la batrani. Hugo a facut 71 de victime, dintre care peste jumatate in Statele Unite. Cifrele finale contureaza un tablou sumbru a ceea ce poate face furtuna intr-o regiune. Au fost distruse 3785 de locuinte, 5185 de locuinte mobile si s-au pierdut 292000 de locuri de munca.


Bibliografie:


- Manual pentru clasa a XI-a, Editura Humanitas, Silviu Negrut, Dan Baiteanu, Mihai Ielenicz, Gabriela Apostol

- ,,Cele mai mari 100 dezastre din toate timpurile”, Stephan J. Spignesi
 

Material elaborat de Dragos Narcis Ene

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania