Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Aceasta pagina de informatica se adreseaza incepatorilor in general, celor care doresc sa se documenteze pe o anumita tema, dar si profesorilor de Informatica interesati, care pot gasi aici prezentari multimedia, in conformitate cu programa MEN, recomandate pentru lectii si predare la clasa.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

"Boli" ale calculatoarelor personale: virusii

 

   Virusii informatici sunt cele mai periculoase arme in razboiul datelor. In multe tari, astfel de programe au fost declarate ilegale iar autorii lor au primit diverse sanctiuni. Numarul actual al virusilor este foarte mare (o cifra exacta este greu de dat) mai ales ca zilnic apar virusi noi. Noi va punem la dispozitie cateva date generale, pentru a intelege mai bine felul in care virusii actioneaza si cum va puteti proteja util impotriva lor.

 

Istoric virusi


1949
Sunt puse pentru prima oara bazele teoriilor legate de programele care se autoreproduc.

1981
Virusii Apple 1, 2, si 3 sunt printre primii virusi "in the wild". Descoperiti in sistemul de operare Apple II, virusii se raspandesc in Texas A&M prin intermediul jocurilor piratate.

1983
In teza sa de doctorat, Fred Cohen defineste pentru prima oara formal un virus de calculator ca fiind "un program ce poate afecta alte programe de calculator, modificandu-le intr-un mod care presupune abordarea unor copii evoluate ale lor."

1986
Doi programatori, Basit si Amjad, inlocuiesc codul executabil din sectorul boot al unui floppy-disk cu propriul lor cod, care infecta fiecare floppy de 360 Kb accesat pe orice drive. Floppy-urile infectate aveau "© Brain" ca eticheta de disc (volume label).

1988
Scapa din lesa unul dintre cei mai cunoscuti virusi: Jerusalem. Activat in fiecare vineri 13, virusul afecteaza fisierele .exe si .com si sterge toate programele rulate in cursul acelei zile.

1990
Symantec lanseaza pe piata Norton AntiVirus, unul dintre primele programe antivirus dezvoltate de catre una dintre marile companii.

1991
Tequila este primul virus polimorf cu raspandire pe scara larga gasit "in the wild". Virusii polimorfi fac ca detectarea lor de catre scanerele de virusi sa fie dificila, prin schimbarea modul de actiune cu fiecare noua infectie.

1992
Exista 1300 de virusi, cu aproape 420% mai multi decat in decembrie 1990. Previziunile sumbre ale virusului Michelangelo ameninta colapsul a circa 5 milioane de calculatoare pe data de 6 martie. Insa doar 5,000-10,000 de calculatoare se intampla sa "dea coltul".

1994
Farsa de proportii din partea email-ului hoax (alarma falsa) Good Times. Farsa se bazeaza pe amenintarea unui virus sofisticat care e capabil sa stearga un intreg hard prin simpla deschidere a emailului al carui subiect este "Good Times". Desi se stie despre ce e vorba, hoaxul revine la un interval de 6-12 luni.

1995
Word Concept, virus de Microsoft Word, devine unul dintre cei mai raspanditi virusi din anii '90.

1998
StrangeBrew, actualmente inofensiv si totusi raportat, este primul virus care infecteaza fisierele Java. Virusul modifica fisierele CLASS adaugand la mijlocul acestora o copie a sa si incepand executarea programului din interiorul sectiunii virusate.
Virusul Cernobal se raspandeste rapid prin intermediul fisierelor ".exe". Dupa cum o sugereaza si notorietatea numelui sau, virusul este nemilos, atacand nu numai fisierele dar si un anumit cip din interiorul computerelor infectate.

1999
Virusul Melissa, W97M/Melissa, executa un macro dintr-un document atasat emailului, care transmite mai departe documentul la 50 de adrese existente in Outlook address book. Virusul infecteaza si documente Word pe care le trimite ca atasamente. Melissa se imprastie mult mai rapid decat alti virusi anteriori infectand cam 1 milion de calculatoare.
Bubble Boy este primul virus care nu mai depinde de deschiderea atasamentului pentru a se executa. De indata ce userul deschide email-ul, Bubble Boy se si pune pe treaba.

2000

Love Bug, cunoscut si sub numele de ILOVEYOU se raspandeste via Outlook, asemanator modului de raspandire al Melissei. Acest virus e primit ca un atasament .VBS, sterge fisiere, inclusiv MP3, MP2 si JPG si trimite username-uri si parole gasite in sistem autorului virusului.
W97M.Resume.A, o noua varianta a Melissei, este "in the wild". Virusul se comporta cam ca Melissa, folosindu-se de un macro Word pentru a infecta Outlook-ul si pentru a se raspandi.
Virusul Stages deghizat intr-un email gluma despre etapele vietii, se raspandeste prin Internet. Deloc specific celorlalti virusi anteriori, Stages este ascuns intr-un atasament cu extensie falsa .txt, momind utilizatorii sa-l deschida. Pana la aparitia sa, fisierele text erau considerate fisiere sigure.

 

Ce este un virus informatic?
Cuvântul "virus" este folosit in ziua de astăzi si pentru a descrie un tip de program pentru calculator care este creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului.
Virușii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale ale sistemului, care se găsesc pe calculator fie ca un fișier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc "paraziți". Ei sunt capabili sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obișnuit, sa producă modificări distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproducă".


 

Ce face un virus?
Virușii se clasifica in:
-Viruși Hardware: sunt cei care afectează hard discul, floppy-discul si memoria.
-Viruși Software: afectează fișierele si programele aflate in memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare sau componente ale acestuia.
Câteva dintre efectele pe care le generează virușii software:
a) distrugerea unor fișiere;
b) modificarea dimensiunii fișierelor;
c) ștergerea totala a informaților de pe disc, inclusiv formatarea acestuia;
d) distrugerea tabelei de alocare a fișierelor, care duce la imposibilitatea citirii informației de pe disc;
e) diverse efecte grafice/sonore inofensive;
f) încetinirea vitezei de lucru a calculatorului pana la blocarea acestuia.


 

Cum va puteți contamina calculatorul cu viruși informatici?
Cele mai multe dintre calculatoare se contaminează la citirea dichetelor purtătoare de viruși, care provin de la un alt calculator. Discheta poate conține orice tip de fișier program deja infectat sau virusul poate fi localizat intr-o zona speciala a dischetei, numita sectorul de sistem. La rândul lui modemul a devenit un instrument camuflat de transmitare a virușilor. Deoarece serviciile de asigurare a comunicaților se dezvolta, oamenii pot imparti fișierele prin intermediul linilor telefonice.


 

Cine răspunde de infectarea fișierelor?
Deci, cum am mai spus majoritatea virușilor infectează fișierele. Ei se pot stecura in fișiere cu extensia COM sau EXE, dar de cele mai multe ori in fișierele DOS pentru ca acestea se încarcă odată cu pornirea calculatorului. Odată pornit calculatorul, acești viruși informatici se vor "trezi" si vor porni la "lucru" distrugând încet, încet calculatorul. 
Se întâmpla uneori ca un virus sa fie "benign", adică sa nu facă nici o stricăciune. Reprezintă o problema cei care contaminează fișierele deoarece fiecare fișier contaminat devine mai mare, iar memoria nu va mai fi disponibila pentru activitati productive.


 

Ce se întâmpla in momentul când un virus contaminează calculatorul?
Virușii se pot clasifica in funcție de efectele lor si de modul in care procedează. Virușii sectorului de sistem au dat amploare unui nou tip de viruși numiți "stealth viruses", adică viruși care se ascund. Chiar daca calculatorul respectiv are un antivirus destul de bun, in momentul când acesta pornește, virusul are posibilitatea de a se ascunde. Deci in momentul când un virus contaminează calculatorul, noi, utilizatori numai deținem controlul lui, acesta fiind preluat de acești "stealth viruses" care sunt incarcati automat in memorie la pornirea calculatorului.


 

Prezentarea virușilor cu auto-multiplicare
Acești viruși cu auto-multiplicare fac parte din categoria celor mai inteligenți, deoarece infectează tot ce ating. In lumea utilizatorilor DOS, majoritatea virușilor sunt transferați prin intermediul codurilor executabile, adică prin fișiere program (COM, EXE, DLL, SYS sau PIF) nu fișiere date. Efectul acestei auto-multiplicări depinde de a doua parte a programului de tip virus informatic. Prima parte este responsabila de găsirea unui mijloc de a se auto-copia. Cea dea doua parte decide ce stricăciune sa facă virusul pe disc. Exista oameni care au capturat un astfel de virus, iau modificat partea a doua si l-au repus in circulație.


 

Viruși des intalniti
Este greu de făcut o asemănare clasificare. In fiecare an se semnalează sute de mii de infectări si probabil ca un număr egal sau chiar mai mare nu sunt publicate, fiind tratate pe plan local. In anul 1995 primii cinci viruși erau: Jerusalim (apare intr-unul din colturilor ecranului o gaura sau o caseta neagra, șterge fișierele program, incetineste funcționarea calculatorului), Cascade (afiseaza caracterele căzute dezordonat, către partea de jos a ecranului.,Brain (redenumeste eticheta de volum a discului calculatorului cu numele "Brian"), Ping-Pong (un caracter începe sa sară pe ecran, ca o minge de tenis de masa), Stoned (la pornirea calculatorului, uneori apare mesajul "Your PC is stoned now")


 

Programe antivirus
Programele antivirus sunt programe create special pentru a efectua următoarele operațiuni:
- sa detecteze virușii prin verificarea conținutului fișierelor si semnalarea prezentei semnăturii unui virus cunoscut sau a unor secvențe suspecte in interiorul lor
- sa dezinfecteze sau sa stearga fișierele infestate de viruși cunoscuți
- sa prevină infectarea prin supravegherea acțiunilor din memorie si semnalarea întâlnirii unor anumite acțiuni ca ar putea fi generate de existenta in memorie a unui virus
Exista doua feluri de antiviruși după modul in care actioneaza:
1. Programe care după ce au fost lansate ce raman in memoria calculatorului si supraveghează fiecare aplicație lansata in execuție.
2. Programe care sunt lansate de către utilizator numai atunci când el dorește sa verifice calculatorul
In următoarele condiții are loc devirusarea:
-Scanarea = citirea fișierelor si a memoriei si identificarea virușilor cunoscuți de programul antivirus respectiv
-Devirusare = extragerea virusului sau ștergerea fișierului infectat
-Monitorizare = este operația prin care un antivirus existent in memorie verifica si semnalează sistematic eventuala apariție a unui virus


 

Masuri de protecție împotriva virușilor
Principalele metode împotriva infectării cu viruși:
- Netransportarea pe discheta a fișierelor, de la calculatoare străine
- Evitarea folosirii software-ului neinregistrat
- Realizarea periodica a operației de scanare
- Păstrarea unor copii de siguranța ale aplicaților si fișierelor importante
- Crearea unei dischete sistem pentru a o folosi la pornirea calculatorului in caz de nevoie
- Utilizarea dischetelor care conțin date importante cu protecție la scriere


 

Părerea mea …
Deși aceste programe care sunt create de oameni care se pricep la calculatoare, ele nu ar trebui sa existe, ne făcând altceva decât a ne îngreuna viata. Deci eu voi încerca sa-mi protejez calculatorul informându-mă despre ultimile noutati in materie de securitate.

BIBLIOGRAFIE:
Internet pentru Windows 95 - Galen Grimes
Introducere in informatica - Tiberiu Spircu
Computer Viruses - Dr. Frederick B. Cohen
Inițiere in Windows - Florica Moldoveanu


Documentatie elaborata de Radulescu Denisa.

RECOMANDARI:

Compania romaneasca SOFTWIN, prin suita de produse BitDefender ofera in momentul de fata cele mai complete solutii de protectie antivirus atat la nivel de companie, cat si la nivelul utilizatorului de acasa, pozitionandu-se, in acelasi timp, ca un important integrator de solutii de securitate.

Produsele BitDefender acopera toate caile posibile de patrundere a virusilor in reteua informatica a unei companii, de la o mica retea locala pana la o vasta retea multi-server sau multi-platforma.

Apasa aici daca doresti sa te angajezi la SOFTWIN...

Scan online: http://www.bitdefender.ro/scan/licence.php
Site: http://www.bitdefender.ro

LINK-URI UTILE: www.antivirus.ro | www.pandasoftware.com | www.f-prot.com | www.nod32.ro | www.softwin.ro

ScoalaOnline

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania