Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Editorial | Marian Rujoiu este specialist in negociere, management si manipulare, trainer, coach si manager. Ca doctorand in Sociologie, a publicat numeroase articole in domeniul Managementului, Leadershipului, Politicii, Negocierii, etc.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

 

< Inapoi la index

  

Editorial / Motivarea non – financiara, furnizor de performanta!


Articol scris de Marian Rujoiu,
Trainer. Coach. Manager, Extreme Training

In acest articol, voi face o scurta incursiune in „lumea” motivarii non-financiare. Vei avea ocazia sa intelegi si sa constientizezi ca motivarea non-financiara reprezinta o alternativa viabila si complementara, totodata, atunci cand vine vorba de motivarea angajatilor!

Modalitatile prin care un angajator arata ca ii pasa de angajatul lui!


Relatia dintre angajat si angajator constituie un factor de maxima motivare pentru angajat. Nu ne referim aici neaparat la prietenie, ci, in primul rand, la recunoasterea meritelor, atunci cand este cazul. Angajatul vrea sa fie apreciat, vrea sa vada ca cineva observa progresele sale, astfel ca recunoasterea, de preferat publica, a meritelor sale conteaza enorm. Astfel, angajatul va fi mult mai motivat, mult mai eficient, mult mai performant! Si, sincer, acest lucru nu costa nimic, e vorba doar de un minut din viata angajatorului, odata pe saptamana.

In plus angajatorul poate arata ca-i pasa de un angajat cerandu-i parerea in anumite probleme. Acest lucru este benefic nu numai pentru angajat, ci si pentru angajator, care are ocazia sa priveasca problema din mai multe punct de vedere. Cerandu-i/le parerea angajatului/angajatilor, acestia vor simti ca fac parte dintr-o comunitate in care au si ei un cuvant de spus, contribuind astfel la dezvoltarea companiei!

Motivarea financiara si cea non-financiara sunt criterii la fel de importante pentru a decide in privinta unui loc de munca!


Motivarea non-financiara a inceput sa fie prezenta si in Romania, insa foarte putin. Stim insa din experienta noastra ca, acolo unde ea este aplicata, functioneaza. A merge doar pe motivare financiara reprezinta o greseala majora din partea unui angajator, intrucat nu poate marii salariile in fiecare luna. Un indicator clar al motivarii non-financiare poate fi observat atunci cand unui angajat i se face o oferta salariala de catre o companie concurenta. Cu toate acestea, angajatul refuza, intrucat spune el: „ma simt bine la actualul loc de munca”. Fiecare angajator investeste in pregatirea angajatului lui, daca el insa nu va avea grija non-financiar de angajatul lui, acesta, la prima ocazie, va merge la o alta companie, unde va folosi toata experienta acumulata anterior! La o simpla cautare pe un site online de joburi, vedem cereri de munca de la oameni angajati. Acestia isi cauta un alt loc de munca, explicatia e simpla: acesta este demotivat fie financiar, fie non-financiar, fie ambele!

In ce consta motivarea non-financiara?


Motivarea non-financiara inseamna stimularea angajatului sa lucreze mai bine, mai mult, mai eficient, cu drag, cu tragere de inima, fara sa fie vorba la mijloc de stimulente financiare!

Motivarea non-financiara a angajatului este una dintre responsabilitatile angajatorului sau este un plus?

Motivarea non-financiara reprezinta atat o responsabilitate, cat si un plus din partea angajatorului. Responsabilitatea este data de profesionalismul companiei si de viziunea acesteia! Daca vrei performanta, daca vrei rezultate, atunci ai si responsabilitatea de a motiva financiar. Categoric, a duce o politica de motivare non-financiara va reprezenta un plus la sfarsitul anului, atunci cand vei analiza profitul companiei! Extreme training chiar pregateste un training in acest sens, training care se adreseaza angajatorilor ce vor sa aplice instrumente performante in domeniul Resurselor umane! Totodata, te poti numara printre acele companii pentru care „merita sa lucrezi”. Formandu-ti acest renume, vei atrage mult mai multi potentiali angajati performanti din piata muncii! Acestia te vor cauta, pentru ca au aflat ca la tine e „mai bine”!

Motivarea nonfinanciara si fidelizarea


Poti fideliza un angajat, daca duci o politica de motivare nonfinanciara! Trebuie sa recunoastem ca motivarea financiara nu reprezinta totul, insa este foarte importanta, aceasta fiind cea care poate face diferenta intre tine, ca angajator, si competitorii tai!

Cum aplicam motivarea non-financiara?

Instrumente ale motivarii nonfinanciare sunt multiple! O scurta trecere in revista a acestora, atat privite din partea angajatului, cat si a angajatorului ar fi: prezenta unui set de reguli foarte clare, premierea meritelor deosebite, respectarea angajatilor, sefului sa-i pese de oamenii sai ca persoane, nu numai ca angajati, sedinte eficiente, sarbatorirea zilei de nastere a angajatilor, interes pentru crearea si mentinerea unei atmosfere colegiale intre angajati, pentru respectul intre angajati. Seful trebuie sa trateze in mod corect angajatii, sa repartizeze clar sarcinile, sa fixeze obiective realiste, sa aplice masuri stimulative, sa acorde incredere angajatilor, sa nu-i minta.
Existenta unui sistem de promovare transparent, la care orice angajat poate avea acces, este un punct foarte important. Ca angajat, sa ai posibilitatea sa inveti lucruri noi, sa fii apreciat pentru ceea ce faci, sa fii criticat doar cu motiv intemeiat, sa stii clar ce sarcini ai de indeplinit, sa ai un nivel de autoritate satisfacator, sa existe un sistem salarial transparent, sa-ti fie ascultate parerile, sa ai colegi care-si fac treaba bine.

Sunt motivarea financiara si cea non-financiara - un mod de a atinge performanta?


Cand vorbim de motivare financiara si non-financiara vorbim automat si de performanta! Acesta este si scopul motivarii, anume de a atinge performanta! Motivarea non-financiara iti poate optimiza afacerea! O atentie marita asupra acestor factori motivatori duce la performanta, duce la un profit mai mare! Performanta inseamna atat calitate buna, cat si volum mare de munca, insemna pastrarea clientilor vechi si castigarea altora noi, sau poate insemna, pur si simplu, multumirea clientilor. Un indicator ferm al performantei este dat de raportul costuri-beneficii. Cu cat avem un raport mai bun, cu atat inseamna ca avem de-a face cu performanta. Performanta este un concept foarte apreciat de Extreme Training, avand chiar un motto in acest sens: Furnizor de performanta!


In plus, capacitatea intelectuala a oricarui angajat se dezvolta atunci cand este motivat non-financiar. Si motivarea financiara contribuie la dezvoltarea angajatului, intrucat il pune pe acesta in situatia de a furniza performanta. Un indicator al dezvoltarii acestuia este dat de volumul si calitatea muncii unui angajat in aceeasi unitate de timp. Dezvoltarea intelectuala vine din multi-taskurile pe care le are de rezolvat in acelasi timp, eficienta si rapiditatea cu care acesta rezolva sarcinile. Totodata vom sti daca un angajat si-a dezvoltat capacitatile intelectuale, daca el identifica solutii inovative mai eficiente si vine totodata cu propuneri care imbunatatesc eficienta si performanta in companie!

Politica de construire a motivarii non-financiare


Politica de motivare non-financiara in cadrul fiecarei companii revinde departamentului de resurse umane sau managerului! Aceasta nu este una standard, ea trebuie adaptata si ajustata la nevoile companiei si la obiectivele de dezvoltare a acesteia. Politica de motivare non-financiara pleaca de la simplul considerent, anume preocuparea in acest sens si punerea in aplicare a factorilor mentionati mai sus!

Care este realitatea concreta din Romania privind motivarea non-financiara?


Extreme Training a lansat un studiu printre angajatii romani. Consideram ca trebuie sa avem o viziune mai exacta asupra factorilor motivatori raportati la piata muncii din Romania. Studiul, deocamdata, este in desfasurare, pana acum avand aproape 500 respondenti. Rezultatele vor fi publicate de indata ce studiul va fi finalizat si vor fi urmate de un training in care participatii vor invata cum sa foloseasca datele obtinute in construirea politicii motivationale in cadrul companiilor lor!

Sper ca ai avut ocazia sa afli lucruri utile si interesante! Daca vrei sa fii competitiv pe piata fortei de munca va trebui sa acorzi o atentie sporita acestui instrument performant numit motivare non financiara!

Articol scris de Marian Rujoiu,
Trainer. Coach. Manager.
Extreme Training, www.traininguri.ro  


Scurta carte de vizita Marian Rujoiu, General Manager Extreme Training (www.traininguri.ro)

* specialist in negociere, management si motivare ,
* este trainer, coach si manager
- Este senior trainer acreditat ce acopera o gama generoasa de traininguri in urmatoarele domenii: Consolidarea Echipei, Vanzari, Comunicare, Negociere, Leadership, Dezvoltare Manageriala, Motivare Non financiara, Time Management, Managementul prin Obiective, NLP, Teambuilding, Consultanta ( HR, Negociere si Strategii de Promovare)
- Profil Academic: Doctorand Sociologie, a publicat numeroase articole in domeniul Managementului, Leadershipului, Politicii, Negocierii, etc
- Oamenii vor mult, repede si bine. Trainingurile organizate atat pentru companii cat si pentru persoane fizice incearca sa raspunda acestei nevoi. Compania pe care o conduce are motto-ul: Furnizor de performanta!
Contact: www.traininguri.ro  

 

< Inapoi la index

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania