Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie |
|||||
|
|||||
|
|||||
Aceasta prezentare generala se adreseaza persoanelor
pasionate de studiul biologiei. Prezentarea a fost realizata in scop
didactic, conform programei de invatamant, prezentand anatomia si
fiziologia omului precum si alte teme de interes general. |
|||||
|
|||||
Meniu rapid Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa |
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
INTRODUCERE In ultimii 20 de ani
s-au inregistrat schimbari importante in ceea ce priveste aparitia si
evolutia proceselor carioase. BAZA CUNOSTINTELOR ACTUALE De-a lungul timpului,
caria dentara a fost atribuita mai multor factori. Sirieni credeau ca este
cauzata de asa numitii "virmii dentari". In secolele al-18-lea si
al-19-lea se credea ca ele sunt apar din inauntrul dintilor. Dieta omului contine
un grup de baza de 5 principii nutritive - carbohidrati, lipide, proteine,
vitamine si minerale. Acestea impreuna cu apa, sunt esentiale pentru
viata. In plus, fibrele alimentare sunt considerate a fii foarte
importante pentru o stare de sanatate buna. Bacteriile implicate in
procesele carioase se hranesc cu carbohidrati.
In vest, baza dietei,
s-a modificat radical in ultimii cativa ani. Cresterea numarului femeilor
care muncesc in afara gospodariei proprii a dus la schimbarea notiunii de
"masa de familie", fiind mult mai actual termenul de "confort", adica
prepararea mancarii intr-un mod mult mai facil si mai rapid. Multe dintre
mese sunt servite in afara casei. In general oamenii mananca mai frecvent
si termenul de "gustare" este tot mai frecvent intalnit. Experimentul clasic,
pentru oameni, prin care s-a examinat rolul frecventei meselor in aparitia
cariilor, a fost testul Vipehlom. Acest studiu a fost efectuat in Suedia
in anul 1954, si el nu ar putea fi repetat astazi din mtive etice.
Pacientii au fost hraniti cu zaharuri, in diferite forme, la masa si intre
mese. S-a observat ca in cazurile in care zaharul era mancat mai frecvent
intre mese, numarul proceselor carioase aparute a fost mai mare decat in
cazurile in care zaharul era mancat doar la mese. Viteza cu care un
aliment sau o bautura strabate cavitatea bucala a fost asociata cu
potentialul cariogen: o perioada mai mare de pasaj la nivelul cavitatii
bucale este asociata cu un potential cariogen mai mare. Testele au aratat,
contrar parerilor existente, ca alimentele lipicioase, cum ar fi
caramelele si prajiturile, tind sa paraseasca cavitatea bucala mai repede
decat decat alte alimenete, care nu sunt in general considerate
lipicioase, cum ar fi painea sau stafide. Caracteristica de lipicios este
diferita in cavitatea bucala fata de senzatia tactila.
Unele alimente contin
o serie de elemente care ajta la protejarea dintilor in fata cariilor.
Acesti componenti cariostatici actioneaza in moduri diferite. De exemplu
pot actiona ca un sistem tampon neutralizand pH-ul placii bacteriene,
ajuta la procesul de remineralizare, ori au o actiune inhibitorie asupra
baceriilor din placa dentara. Saliva are un rol
esential in protectia contra cariilor. Desii mecanismul sau actiune nu
este complet elucidat, este evident ca constituentii salivari mentin si
influenteaza reparatia smaltului dentar, intarzie cresterea si inmultirea
bacteriilor si ajuta la eliminatrea resturilor alimentare. Am vazut ca toate
alimentele si bauturile contin carbohidrati care sunt folositi de placa
dentara bacteriana pentru a produce acizi, implicati apoi in aparitia si
evolutia procesului carios. In continuare vom lua in considerare rolul pe
care il are in practica procesul carios. CONCLUZII In toate domeniile
stiintei este intotdeauna cate ceva nou de invatat: cariologia nu face
exceptie de la aceasta regula. In ultimii ani s-au aflat multe lucruri noi
care au ajutat oamenii de stiinta sa lupte impotriva acestei afectiuni
dentare. Documentatie elaborata de Erika |
|