Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

O conditie importanta pentru adaptarea individului este cunoasterea mediului inconjurator. Sectiunea de geografie isi propune sa familiarizeze cu o stiinta care a schimbat lumea.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

Inapoi la cuprins

 

AustriaASEZARE
- Austria este situata in Europa Centrala, invecinandu-se cu Germania (816 km), Cehia (500km), Slovacia (68km), Ungaria (340km), Slovenia (311km), Italia (415km), Elvetia (165km), Liechtenstein (34,9km)
- Suprafata Austriei este de 83 859 km
- Populatia 8 140 000 locuitori
- Diviziuni administrative: 9 provincii federale= Bundeslander
- Sarbatoarea nationala: 26 octombrie(aniversarea adoptarii Legii Constitutionale-1955)

ISTORIE

Locuit de iliri, apoi de celti, tinutul dintre Dunare si Alpi face parte, in secolul I iHr- 5 dHr, din provinciile romane Raltia, Noricum si Pannonia. La sfarsitul secolului VIII, teritoriul Austriei, locuit de triburi germanice, intra in componenta statului francez, ulterior a Imperiului Romano- German.
In stapanirea dinastiei de Habsburg intra in secolul XVI Bohemia, Moravia, Silezia si Ungaria Occidentala, Imperiul Habsburgic devenind astfel un stat multinational si totodata o mare putere europeana. Dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar si abdicarea imparatului Carol I de Habsburg, este proclamata la 12. 12. 1918 Republica Austria, stat federal, ale carui granite sunt stabilite la 10. 09. 1919 prin Tratatul de la Saint- Germania- en- Laye. Austria este ocupata si transformata la 11. 03. 1938 in provincie a Germaniei naziste (sub numele de Ostmark).
La 4. 02. 2000 Wolfgang Schussel, lider al Partidului Populist, depune juramantul in calitate de nou cancelar al Austriei in fruntea unui guvern de coalitie alcatuit impreuna cu extremistii Partidului Libertatii.

RELIEF

Tara muntoasa, circa 2/3 din teritoriu aflandu-se la altitudini de peste 500m si 40% la peste 1000m, altitudinea medie este de 1000m. Relieful muntos (Prealpii si Alpii, orientati E-V) acopera aproape ¾ din suprafata tarii, campia reducandu-se la un culoar subalpin care insoteste Dunarea si la Burgenland, o parte din Campia Panonica. In apocaliptica infruntare dintre Alpi si Masivul Boemiei, in care s-au sfaramat si au pierit sub mari uriase intinderi ale uscatului, aflam explicatia structurii geologice a Austriei, atat de variata, in raport cu teritoriul sau restrans. Relieful teritoriului austriei este puternic framantat, fiind dominat de sirurile si masivele tinere ale Alpilor, respectiv de ramificatii ale Alpilor rasariteni. Cele doua lanturi in care se bifurca Alpii rasariteni au structuri si infatisari diferite:
1. lantul nordic este alcatuit din roci calcaroase si dolomite, cel sudic din roci cristaline, gneis, granit si sisturi cristaline.
2. lantul sudic denumit si Alpii Centrali- datorita pozitiei sale in economia generala a Alpilor, are forme mai putin ascutite, in ciuda inaltimilor sale mai mari.
In Vorarlberg cele doua lanturi se innoada, fiind despartite doar prin valea ingusta a raului Aflentz. Landul Vorarlberg este dominat de doua masive aflate la sud, de Alpii Centrali, prin marele ax longitudinal alcatuit de vaile Inn- Salzach- Enns- Salza. Catena Alpilor Centrali, sectionata de catre cursurile de apa in numeroase masive, se intinde pe o distanta de 400 km, depasind adeseori chiar si 3500km, spre deosebire de Alpii calcarosi care nu se ridica nici pana la 3000m.

Clima


Prin asezarea ei, Austria ar trebui sa beneficieze in chip firesc de clima moderata a Europei centrale, dar desi aceasta reprezinta elementul caracteristic esential el este amendat de o serie de factori locali provocati de relieful alpin, dintre care trebuie retinute in primul rand: fenomenul obisnuit al zonalitatii climatice verticale, al expozitiei pantelor, al vanturilor locale- briza de munte si Fohnul.
Temperatura medie inregistrata este de – 1,9 C in ianuarie si 18,1C in iulie la Salzburg si – 2 C in ianuarie si 21 C in iulie la Viena.
Precipitatiile scad in general de la Vest la Est, fiind mai bogate, in zonele periferice montane (peste 2000mm/an); cele mai scazute se inregistreaza in regiunile lacului Neusiedler (sub 600 mm/an).
Desi umiditatea, precipitatiile si nebulozitatea sunt si ele influentate de altitudine, crescand odata cu ea, varfurile inalte sufera de lipsa precipitatiilor abundente.


RETEAUA HIDRO


Austria isi imparte apele intre doua bazine: al Dunarii si al Rinului. Cursurile principale de apa au sapat vaile longitudinale, de-a lungul carora se intind magistralele rutiere si feroviare, respectiv Dunarea in primul rand, apoi sistemul Inn- Salzach- Enns- Salza; sistemul Mur- Murz si Drava. Toate cursurile de apa ale Austriei au ape bogate si diferente de nivel mari, reprezentand impreuna cu lacurile, o insemnata rezerva de -carbune-.
Vaile longitudinale si principalii afluenti ai Dunarii sunt in dreapta ei si reprezinta inca un punct de atractie al tarii. Majoritatea raurilor care se unesc cu Dunarea sunt ape de munte bogate in resurse hidroenergetice, unele Inn, Salzach, Enns si Drava au cu deosebire valea larga cu terase ample, cultivate si populate.
Lacurile, prin adancimea si forma alungita tradeaza la cele mai multe ori originea lor glaciara. Cel mai mare lac este Attersee, iar cel mai adanc – Traunse, se afla in Salzkammergut. Apa unor lacuri ca Traunsee, Achensee si Gosausee este folosita ca sursa de energie electrica.
Ghetarii- aceasta masa de apa solida reprezinta in Alpii Austriei, peste limita zapezilor eterne o suprafata destul de importanta. In grupa Otzhal ghetarii ocupa 15% din suprafata.

VEGETATIA SI FAUNA


Austria este una dintre cele mai impadurite tari europene, circa 2/5 din suprafata tarii, cu specii caracteristice Europei Centrale, se adauga pajisti alpine in zona montana inalta si vegetatie de stepa in campie.
Fauna specifica asociatiilor vegetale respective. Se gasesc numeroase zone ocrotite.


POPULATIA SI ASEZARILE

Populatia Austriei este de 8 140 000 locuitori (1998), natalitatea 10,4%, mortalitatea 9,8%, astfel sporul natural fiind de 0,6%, speranta de viata la nastere: 74 ani la barbati si 81 ani la femei; populatia urbana este de 64%. Circa 99% este populatie austriaca, iar minoritatile include: croati, sloveni, turci.
Orase: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt, Villach, Wels, Sankt Polten. Austria se afla in regiuni care nu depasesc 500m altitudine, indeseobi in regiunea colinara Oberosterreich, campia Burgenland, Valea Dunarii si Prealpii.

Cele mai mari concentrari ale populatiei se inregistreaza in aglomeratia urbana Viena (peste 4000loc/km) si landurile Oberosterreich, Niederosterreich si Voralberg, iar cele mai scazute in landurile Tirol si Karnten (circa 50 loc/km).
Culte: catolicism 78%, protestantism 5%, islamism 2%.


ECONOMIA


Tara cu o economie dezvoltata si echilibrata, care a cunoscut o crestere spectaculoasa a PNB in ultima vreme (cu peste 70 mld $ numai in perioada 1987-1994).
Industria prelucratoare (concentreaza cca 1/3 din populatia activa si contribuie cu pondere apropiata la PIB si peste ½ la export) este foarte diversificata (siderurgia, constructoare de masini, chimica, sticlarie si portelan, textila, instrumente muzicale) si de inalta productivitate, principalele centre industriale fiind: Viena, Linz, Graz, Klagenfurt, Steyr. Productia de energie electrica este dominata de hidroenergie, care asigura peste 2/3 din productivitate. Foarte dinamice sunt industriile: electronica (Villach, Viena), bunuri industriale de larg consum, autovehicule (Viena, Steyr, Graz), chimica si petrochimica, alimentara (bere, vin, zahar), industria usoara (pielarie- Viena, Graz), sticlarie (Linz, Viena, Bad Ische, Steyr), instrumente muzicale- Viena fiind un renumit centru pentru piane.
Nu dispune de resurse minime importante, cu exceptia sarii si mageneziului; agricultura de mare randament si puternic mecanizata (detine doar 2% din populatia activa desi participa cu numai 1% la PIB, asigura mai mult de 4/5 din necesarul intern de produse alimentare).
Se cresc indeseobi porcine si bovine si se cultiva cereale (grau, orz,porumb).
Un rol important in economia Austriei il au comertul exterior (1/4 din PIB) si turismul (de regula intre 15 si 17 mld $ venituri anuale, respectiv 7-8% din PIB).


TURISMUL

VIENA

Actuala capitala a Austriei a devenit resedinta a Habsurgilor in 1278, iar in 1438 si 1918 a fost resedinta imperiala. Este situata pe Dunare, la poalele masivului muntos Padurea Vieneza si concentreaza o cincime din populatia tarii. Prin impresionanta pozitiei sale politice si geografice, Viena a fost scena multor evenimente istorice europene: atacul si asediul turcilor din 1529 si 1683, domnia imparatesei Maria Teresa, Congresul de la Viena (1814-1815), ce a urmat infrangerii lui Napoleon, condus de diplomatul austriac Metternich, domnia imparatului Franz Joseph (1848-1916). Constituie al treilea sediu al organismelor ONU dupa New York si Geneva.

Ringstrasse

- Bulevardul circular constituit pe ruinele vechilor ziduri ale cetatii
- Frumoasa promenada mai ales seara, cand monumentele sunt iluminate : Muzeul Austriac al Artei Aplicate, marea gradina publica Standpark si statuile marilor muzicieni.


Hofburg

- Palat imperial al Habsburgilor pana in 1918, ce prezinta o juxtapunere de stiluri foarte diferite incepand din secolul XV si pana in secolul XX.
- Interiorul cuprinde tezaurul imperial , apartamente imperiale, Capela, Scoala Spaniola, Muzeul Etnografic, Biblioteca Nationala colectia de instrumente muzicale.


Stephansdom

- Catedrala Sfantul Stefan
- Au o silueta ce nu seamana cu alte catedrale, acoperisul multicolor si lacuit, iar faimosul Steffle, turnul clopotnita, se inalta le 137m.


Mozart-Wohnung sau Figarohaus

- Casa in care a locuit Mozart intre 1784 si 1787 si unde a fost compusa -Nunta lui Figaro-.


Kunsthistorisches Museum

- Muzeul de Arte Frumoase
- Cuprinde o vasta colectie de pictura flamanda, olandeza si germana Wan Eyck, Bruegel cel Batran, Rubens, Duner, Runbrandit, italiana, spaniola si franceza (Rafael, Velazquez sa); coectia de antichitati egiptene, grecesti sau romane; sculpturi si obiecte de arta.


Oberes Belvedere

- A fost construita in 1723 si cuprinde galeria de arta austriaca


Unteres Belvedere

- Construit in 1716, adaposteste Muzeul de Arta baroca si Muzeul de Arta medievala austriaca.
- Pentru romani, Palatul Belvedere reprezinta o amintire istorie dureroasa: aici a fost semnat la 30 august dictatul prin care Transilvania de Nord a fost alipita Ungariei.


Palatul Schonbrunn

- A fost resedinta de vara a Curtii de Habsburg, la initiativa imparatului imparatului Leopold I
- Edificiul a fost construit intre 1695 si 1700 si a fost modificat sub Maria Theresa, intre 1743 si 1749.
- Palatul si parcul sau sunt locul a numeroase amintiri istorice: copilaria Mariei Antoaneta, Mozart, sejururile lui Napoleon intre 1805-1809, nasterea si moartea imparatului Franz Joseph, abdicarea lui Carol I de Habsburg la 11 nov 1918.


Alte obiective turistice
- Palatul Starhemberg
- Kinsky
- Schwarzenberg
- Casa Sigmund Frend
- Parcul Prater
-
Innsbruck

- Capitala administrativa a Tirolului este unul dintre orasele ce gazduiesc Jocurile Olimpice de Iarna, gratie pozitiei sale in Alpi si amenajarilor sportive. Dupa sec XIV cand Tirolul revine Habsburgilor, cunoaste o dezvoltare stralucitoare, sub imparatul Maximilian I. Este un oras important si in epoca Mariei Thereza si a succesorilor sai.


Vechiul oras

- Maria Theresien Strasse: acesta strada ofera o perspectiva deosebita asupra muntelui Nordketle (2334m)
- In prim plan se afla Annasaule (coloana Sf Anna); monument ridicat in 1706, care comemoreaza apararea orasului din timpul razboiului din 1703.


Goldenes Dachl

- Micul acoperis de aur
- Constructie terminata in 1500, avand balustrada primului etaj ornata in stilul mobilierelor vremii.
- Cel de-al doilea etaj este fastuos decorat cu sculpturi
- In interior se afla Olympia- museum inchinat Jocurilor Olimpice de iarna din 1964 si 1976 de la Innsbruck


Hofburg

- Palatul, a carei fatada galbena este incadrata de 2 turnuri, a fost construita de Maria Tereza
- In interior, Riensenstaal (Sala Gigantilor), lunga de 31,50m, este decorata cu portretelor Habsburgilor


Hofkirche

- Biserica ce adaposteste Grobmal Kaiser Maximilian I (mausoleul imparatului Maximilian I)
- Acest monument funerar , cel mai important al sculpturii renascentiste germane, este inconjurat de 28 impresionante statui de bronz sau cupru.


Alte obiective
- Tiroler Volkskunt- museum (Muzeul de arte si traditii populare din Tirol)
- Firoler Landsmuseum (muzeul din Tirol)
- Triumphforte (Arcul de Triumf)


GRAZ

- Capitala Styriei s-a dezvoltat pe malul raului Mur, Intr-o regiune Joasa delimitata la vest de ultimele culmi ale Alpilor, iar in est si nord de coline.
- Numeroasele parcuri explica denumirea de oras gradina.


Hautplatz

- Situat in centrul orasului este inconjurata de case din sec XVII- XIX, cu fatade colorate
- Aici se afla cea mai veche farmacie din Graz (1535) in centrul pietei se gaseste Fantana Arhiducelui Yohonn (1878)


Zeughas

- Arsenalul construit in 1642, la vreme sa unul dintre cele mai mari din lume
- Au fost pastrate amenajarile originale
- Expun mai mult de 32 000 arme de toate tipurile, armuri, platose etc.

 

Mausoleul
- Construit de arhitecti italieni, in secolul XVII in stil baroc; adaposteste numeroase morminte princiare.


Parcul Schlossberg

- Acces cu funicularul sau pe scari, pornind din Schlosbergplatz- este amenajat pe colina omonima, care domina orasa cu peste 120m.
- Pe locul parcului a existat o fortareata distrusa in timpului asediului francez din 1809.
- Din vechea fortificatie s-au pastrat pana astazi Uhrturnn (turnul orologiului) si Glockenturnn (Turnul Clopotului), al carui clopot -Lisl- cantareste 4,5 t.


LINZ

- Capitala Austriei Superioare este construita pe cele doua brate ale Dunarii. De altfel, navigatia pe Dunare, precum si industria lemnului si a fierului au contribuit la dezvoltarea orasului In Evul Mediu.


Hauptplatz

- Marea Piata a Primariei, inconjurata de monumente
- In centru se inalta Coloana Trinitatii, ridicata in 1723 pentru a reaminti ca orasul a scapat de ciuma (1713), de incendiul din 1712 si de invazia turceasca (1704).


Landhaus

- Palat cladit in sec XVI astazi sediu al guvernului provincial. In curtea interioara, sapte figuri reprezentand planetele reamintesc ca matematicianul si astronomul Kepler a predat intre 1612 si 1626 la colegiul provincial.


Schloss

- Castelul, resedinta a imparatului Frederic III, adaposteste Oberosterreichisches Museum (Muzeul provincial al Austriei Superioare).

SALZBURG

- Orasul lui Mozart, traversat de raul Salzach, a fost fondat in sec VII de Sf Rupert. Orasul este sediu al unei episcopii care a devenit in secolele urmatoare un puternic arhiepiscop.
- Principii Sfantului Imperiu- Roman- germanic, arhiepiscopii, care si-au exercitat puterea lor temporala pana in Italia, s-au imbogatit considerabil datorita salinelor.


Domplatz

- Acesta piata prezinta o mare unitate arhitecturala. Trei portaluri fac legatura intre monumentele ce o inconjoara: catedrale si vechi palate eclaziastice.
- In centrul pietii se inalta coloana Fecioarei Maria (1771)


Dom (Catedrala)

- Construita intre 1614-1655 in stil baroc
- In interior frapeaza amploarea, marmura, structurile si picturile.
- Cripta adaposte mormintele principilor arhiepiscopi


Hohensalzburg

- Vechiul castel- fort al principilor- arhiepiscopi se inalta pe un bloc dolomitic, la aproximativ 120m deasupra orasului.
- Incepand din 1077 a fost marit si reamenajat pana la sfarsitul sc XV.
- In interiorul fortaretei se afla biserica Sf Gheorghe, avand decoratiuni de marmura rosie.
- De pe terasa marelui bastion Kuenburg se poate admira panorama vechiului oras.


Getreidegasse

- Strada ingusta comerciala si foarte animata, cu numeroase case care au ferestrele incadrate de sculpturi si ornamente din fier forjat.
- La nr 9 se afla Mozarts Geburtshaus (casa in care s-a nascut Mozart) unde la et al III lea se afla o expozitie cu obiecte care i-au apartinut (vioara, partituri,etc).


Alter Markt

- Piata veche
- Hofapotheke, farmacie avand conservat aranjamentul original in stil rococo.

Judengasse


- Strada foarte ingusta si pitoreasca din vechiul cartier evreiesc


Residenzplatz


- Piata inconjurata de Catedrala, palatul Resedintei se de Glockenspiel, cu cele 35 de clopote instalate in 1702


Gradinile Mirabell

- Amenanjate in 1690, plus un castel, reconstituit in sec XIX ce adaposteste astazi municipalitatea din Salzburg, Marmarsaale (sala de marmura) are decoratiuni bogate.


Residenz

- Palatul Resedintei
- Vechiul loc de resedinta al principiilor arhiepiscopi


Friedhof St Sebastian

- Cimitirul St Sebastian
- Aici se afla mormintele tatalui si sotiei lui Mozart
 

Material elaborat de Ana-Maria Ene

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania