Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Sectiunea de psihologie este realizata de studenti si profesori pasionati de acest domeniu. Va invitam sa explorati acest domeniu si sa va bucurati de resursele online publicate aici!

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

< Inapoi la cuprins

 

ASISTENTA PSIHOLOGICA SI PSIHOTERAPIE
PROBLEMATICA DISCERNAMĀNTULUI
DIN PERSPECTIVA EXPERTIZEI MEDICO-LEGALE PSIHIATRICE
Psiholog Mihaela Ene*

 

 

 

EXPERTIZA MEDICO-LEGALA PSIHIATRICA

Psihiatria medico-legala se ocupa cu precadere de comportamentul aberant al bolnavilor psihici. Ponderea faptelor de comportament aberant (delincventa patologica) īn comportamentul aberant este redusa, dar cunoasterea sa īn vederea aprecierii DISCERNAMĀNTULULUI, responsabilitatii si vinovatiei penale ca si īn asigurarea protectiei comunitatii si persoanei devine absolut necesara. Delincventa patologica se decanteaza ca o delincventa remanenta ce obliga la masuri de protectie medico-sociale atāt a bolnavului psihic cāt si a anturajului si a societatii. Ponderea sa de 5-10% din delincventa motiveaza suficient o astfel de preocupare.


Dar, expertiza medico-legala psihiatrica studiaza si personalitatea unui subiect responsabil, īn scopul de a face mai eficace masurile de reinsertie sociala prin modularea lor la personalitate. Expertiza medico-legala are īn vedere urmatoarele obiective:
1. existenta sau inexistenta unei anomalii mintale (de regula, juristul solicita o expertiza psihiatrico-legala, fie daca are īndoieli asupra stari psihice a subiectului, fie daca, īn cazul infractiunilor bizare, cu mobil aberant sau de vatamari corporale grave comise īn mod feroce, omor deosebit de grav, se face loc interpretarii interventiei unei motivatii patologice printr-o tulburare mintala).
2. relatia anomaliei mintale cu fapta imputabila (expertiza va stabili masura īn care fapta incriminata este expresia unei īmbolnaviri psihice - fapta ca simptom de boala cu relevanta medico-legala. Comportamentul patologic, pe lānga faptul ca devine un simptom major de īmbolnavire mintala, fapt ce a facut pe H. Ey sa afirme ca psihiatria medico-legala releva aspectul cel mai caracteristic al psihiatriei. Ca patologie a libertatii, boala psihica anuleaza responsabilitatea penala, acest comportament patologic devine īnsa si un indicator, deseori specific, pentru forma de īmbolnavire - motivatia deliranta a unor fapte anti-sociale, specificul comportamentului de epilepsie, īn stari confuzionale).
3. precizarea factorilor care au putut favoriza trecerea la act (printre care: factorii genetici, constitutia, consumul de alcool, grupul deviant, victima ce consimte, coopereaza sau provoaca etc.).
4. stabilirea discernamāntului fata de fapta imputabila. Act de analiza intelectiv-volitiva, discernamāntul presupune normalitatea psihica īnteleasa, ca aptitudine si aspiratie catre realizarea binelui uman si social prin integrare bio-psiho-axiologica, adaptare prin anticipare la mediu, la norme, si ceilalti oameni. Normalitatea, nu implica numai criterii statistice, de comportare medie, ci mai ales criterii sociale de raportare a comportamentului la norma, precum si criterii axiologice de integrare a comportamentului la norme, precum si criterii axiologice de integrare a comportamentului īn motivatie si idealurile sociale. Normalitatea psihica este sinonima cu sanatatea mintala care, dupa datele OMS, implica echipament genetic adecvat, dozare corecta a gratificatiilor, si frustrarilor īn copilarie, mediu diversificat pentru schimburi intelectuale variate, pe masura sa duca la autonomic, atitudine spiritual -creativa si homeostazie psihica anticipativa. Normalitatea se impune ca o confruntare cu realitatea care, prin integrare progresiva, confera autonomie persoanei. (Allport - citat de Gh.Scripcarru si M.Terbancea - īn "Patologie medico-legala si psihiatrica -pag. 427 -). Gradul de adaptare la mediu de viata devine astfel primul criteriu al normalitatii. Normal este subiectul capabil sa-se autonomizeze prin adaptare si sa ramāna liber. (H.Ey) Norma fiind o judecata de valoare, normal devine omul care se adapteaza la norme. Sanatatea mintala (normalitatea) devine libertatea de adaptare, conditia umana si presupune capacitatea de a īndeplini roluri sociale (Fromm), de autoactualizare (Maslow), de adaptare cu eficacitate maxima (Menninger), de autonomie. Īn orice, definitie adaptarea homeostazica la situatii de mediu devine criteriul esential al sanatatii mintale. Īn aceste conditii, sanatatea trebuie privita ca valoare (ca adaptare la valori), īn sensul ca omul devine creator al propriei sale sanatati si orice inadaptare devine o patologie a integrarii umane.


Discernamāntul bazat pe normalitatea umana ca modalitate de adaptare la lume si realizare īn lume, implica functii senzoriale si intelectuale normale, experienta anterioara suficienta, capacitate de a distinge, prevedea si concepe actele proprii, capacitate de anticipa consecintele faptelor proprii prin reprezentare si gāndire logica, deci capacitatea de a actiona liber, la care trebuie adaugata aptitudinea de īntelegere si respectare a esentei etice a relatiilor sociale, afectivitatea si vointa de a aspira spre nivelele culturale superioare de alegere umana.


Discernamāntul exprima astfel integrarea īntr-o sinteza unica a functiilor de percepere (analizatori integrii, experienta anterioara), mnezice, (conditie a īnvatarii si reprezentarii), de īnvatare si reprezentare (evocare a experientei īn imagini ce favorizeaza anticiparea actelor), gnozice (de elaborare de idei care prin functiile lor superioare ca inteligenta, permit o adaptare supla la situatii, iar prin independenta, gāndire, asigura spirtul critic, de comunicare, formulare de solutii) de relatie (de traire afectiva) precum si a functiilor caracteriale si temperamentale. A discerne o situatie si īn consecinta, a avea o conduita adaptabila implica a īntelege o situatie, a analiza o situatie prin analiza critica ce se interpune īntre stimuli si raspuns, a compensa o situatie, prin īnlocuirea unei actiuni, a inventa sau chiar a stimula o situatie prin ocolirea unei actiuni dificile. Aptitudinea de īntelegere, de prevenire a consecintelor, de optiune si de stapānire ce dau continut discernamāntului devine un criteriu al normalitatii si exprima o stare de constiinta. Multiple situatii de anulare a discernamāntului atesta interdependenta acestor functii psihice īn discernamānt: surditatea duce la suspiciune, izolarea si inactivitatea la psihoze, izolarea lingvistica la delir, privarea volitiva la dezorientare si confuzie, abuzul de neuroleptice la privarea senzoriala, psihica si sociala, lipsa afinitatilor afective la lipsa remuscarilor si insensiblitatii etc. Exista astfel nivele de discernamānt elementar, instinctiv, reactiv, sau de veghe, de discernamānt reflectat, abstract, logic (de reflectare realista a realitatii) si de discernamānt anticipativ, axiologic (de optiune pentru valori si distingere a binelui de rau). De aici, (din cele trei nivele) rezulta si criteriile de abordare a discernamāntului care va fi de natura logica (capacitatea de a īntelege consecintele faptelor proprii), psihologica (capacitate de anticipare a consecintelor lor), medicala (excluderea unei īmbolnaviri psihice), axiologica (aptitudinea a promova si realiza binele) si juridica (capacitatea de a alege si de a fi responsabil).


Responsabilitatea devine astfel capacitatea de autonomie si alegere a actelor, "fiind liber cel ce are puterea de a reflecta asupra propriilor acte, cel care rezistānd instinctelor prevede consecintele actelor proprii si aspira la un nivel moral superior" ARISTOTEL. Din criteriul medical sanatatii psihice ca echilibru bio-psiho-social decurg, īn esenta, criteriile stabilirii discernamāntului (setul de criterii ce permit alegerea) ca aptitudine de a īntelege, judeca si evalua adecvat o situatie din punct de vedere psihic.


5. Īn raport de gradul de nocivitate pentru relatiile interumane ale unui comportament aberant, se impun si masurile de predice, prevenire si protectie sociala. Īn general, cu cāt comportamentul este mai schematic mai stereotip cu atāt este mai predictibil, iar gradele de nocivitate ale acestuia scad de la halucinatiile imperative si delirul de influenta (ce fac din bolnav un robot) la individualizarea persecutorului si la acte automatice. Se releva aici rolul medico-social al psihiatriei medico-legale, rolul prin care aceasta specialitate devine o autentica ramura a psihiatriei sociale.


6. accesibilitatea subiectului la reeducare ("ingineria sociala a comportamentului") prin mijloace juridice, medico-pedagogice sau medicale.


Expertiza medico-legala psihiatrica se epuizeaza cu recomandari care vizeaza tratarea subiectului, modularea sanctiunii penale la personalitatea subiectului, sau reinsertia sa prin aplicarea mijloacelor medico-pedagogice adecvate (psihoterapie individuala, de grup etc.) - toate acestea īn raport de gradul de alterare a discernamāntului.


Expertiza medico-legala psihiatrica a devenit foarte frecventa īn practica medico-legala īn ultimii l0-15 ani, desi ea a fost prevazuta īn toate codurile penale īnca din secolul trecut, iar īn unele legislatii chiar si mai īnainte. Aceasta se explica prin dorinta organelor de justitie de a motiva stiintific, intentia, atitudinea subiectiva a infractorului si deci vinovatia. Dar aceasta cerinta este determinata, si de excesele apararii, care cauta adesea refugiu, o speranta īn expertiza medico-legala.
Expertiza medico-legala psihiatrica este efectuata de catre medici legisti si medicii psihiatri si psihologi legisti, īn comisiile medicale respective.


Componentele expertizei medico-legale sunt urmatoarele (īn prealabil sunt valorificate diferite surse de informare ca: datele din dosarul judiciar, antecedentele infractorului etc.):
l. Preambulul - aici sunt mentionate numele expertilor, nr. adresei organului care a dispus expertizarea, obiectivele expertizei.
2. Istoricul - are o importanta majora īn aceste expertize. Īn general, organul de justitie care solicita expertiza informeaza ca "inculpatul se face vinovat pentru infractiunea prevazuta de art.... /...". Expertii trebuie sa cunoasca amanunte despre felul cum s-a desfasurat si pentru ce s-a facut infractiunea respectiva.
De la istoric vor desprinde doua mari criterii de stabilirea a discernamāntului si anume:
1. cu cāt o fapta e mai complexa, cu atāt īn ea s-a investit discernamānt mai mult. Este de altfel o relatie direct proportionala īntre complexitatea faptei si discernamāntul investit.
2. din fapta respectiva rezulta motivatia, mobilul, scopul infractiuni respective.
Motivatiile infractiunii pot fi foarte variate. Unele sunt evidente (furt īn scop utilitar), alte motivatii sunt absurde, īn aparenta fara mobil (sunt destule omucideri facute īn urma unor certuri simple sau contradictii īn starea de betie). Īn asemenea situatii, juristii analizeaza aceste motivatii minore.
Este īnsa foarte dificila expertizarea unui infractor care a lovit sau a ucis o persoana pe care nu a cunoscut-o si nu avut nimic de īmpartit cu ea. Exista totusi o motivatie cānd victima a fost confundata cu alta persoana pe care ar fi dorit s-o omoare sau s-o loveasca. Cunoasterea acestei motivatii tine de juristi, dar expertul medical trebuie sa le cunoasca la rāndul lui pentru ca motivatia explica de asemenea cu ce discernamānt s-a facut infractiunea respectiva.
Emotiile puternice sunt de scurta durata (de ordinul secundelor) si ele īngusteaza cāmpul constiintei ajungānd uneori la scurt-circuite mintale. Īn aceste momente, persoanele respective au discernamāntul diminuat sau abolit.
Ultrajele (cu injurie, lovire) sunt produse de persoane cu temperament coleric si deseori, sub influenta bauturilor alcoolice. Desi sunt fapte putin complexe, desi domina starea afectiva (manie, iritabilitate etc.), persoanele respective au avut discernamānt.
Bolile foarte grave- ca schizofrenia, paranoia, psihoza maniaco-depresiva, dementa se stabilesc usor: persoanele respective au discernamāntul pierdut, ele intervin uneori īn infractiuni sau īn expertize īn vederea stabilirii capacitatii civile sau penale.
Omuciderea se face cu actiuni mai mult sau mai putin complexe (omor cu premeditare, omor cu tālharie), fata de crimele cu hotarāre imediata (omor cu obiect luat la īntāmplare, omor la betie). Deci, cu cāt o fapta e mai complexa, cu atāt īn ea se investeste mai mult. Rezulta deci ca exista o relatie direct proportionala īntre complexitatea faptei si discernamāntul investit.
Din fapta respectiva īnsa, īn acelasi timp, rezulta motivatia, mobilul infractiunii, care reflecta de asemeni discernamāntul investit.
Toate aceste date sunt culese din dosarul judiciar. Acestea permit sa se aprecieze daca o persoana simuleaza sau nu, avānd īn vedere complexitatea faptei si mobilul ei.
3. Antecedentele infractorului - din aceasta parte a expertizei se culeg informatii referitoare la un criteriu important, si anume cunoasterea personalitatii infractorului. Īn aceasta etapa se redacteaza o scurta biografie a infractorului.
Se īncepe cu situatia īn familie. Īn felul acesta se afla daca infractorul a avut o familie organizata, si pot fi cunoscute eventualele influente negative din partea familiei (alcoolism, boli psihice).
scolarizarea: ofera informatii despre cāte clase a facut, din ce cauza a ramas repetent sau nu a mai urmat scoala (nu i-a placut cartea, absente multe, si vagabondaj) greutati īn familie.
Perioada adolescentei furnizeaza date daca urmeaza cursuri liceale, scoala profesionala, daca este īn productie, un curs de calificare, munceste ca zilier, nu s-a īncadrat īn munca organizata, este la scoala de reeducare, etc.
Satisfacerea serviciului militar - daca a fost inapt pentru serviciul militar, cānd, pentru ce boala etc.
Īncadrarea īn activitatea sociala dupa majorat. Vārsta la casatorie, copii, daca si cānd abuzeaza de bauturi alcoolice, daca a fost internat īn spital pentru boli psihice, daca are antecedente penale.
Din "antecedente" cunoastem astfel personalitatea infractorului. Simularea apare ca fiind evidenta cānd un infractor cu o anumita scoala, cu o anumita pregatire profesionala spune ca nu stie cum īl cheama, ca nu stie pentru ce este judecat.
4. Examenul psihiatric
Īn psihiatrie, metodele de baza de examinare sunt convorbirea, si observatia īn cazurile internate īn spital.
Īn general, psihiatria are mai putine metode obiective de diagnostic.
Ca examene paraclinice, se fac īn mod curent examenul, radiologic care este unul de laborator, EEG, examenul fundului de ochi etc. Totusi aceste examene nu au un rol determinant īn diagnostic, ca examenele obiective din alte specilitati medicale.
Din aceste motive, pentru un bun diagnostic psihiatric sunt necesare un "istoric" si "antecedente" foarte amanuntite.
Prin stabilirea bolii se cāstiga īnca un criteriu pentru stabilirea discernamāntului.
5. Examenul Psihologic
Psihologul legist face parte din comisia autorizata pentru expertizarea medico-legala psihiatrica. Alaturi de psihiatru, psihologul īsi aduce aportul īn stabilirea existentei /nonexistentei unei tulburari psihice de natura a afecta discernamāntul infractorului.
Metodele utilizate de psiholog sunt: observatia directa, convorbire libera, aplicare de teste (de la teste pentru investigarea proceselor psihice si teste de personalitate - proiective sau cuantificate).
6. Concluziile unei expertize medico - legale psihiatrice
Obiectivul principal al acestei expertize este stabilirea discernamāntului.
Criteriile pentru stabilirea discernamāntului se culeg din toate partile raportului medico-legal, si anume din:
-istoricul faptelor luate din dosarul judiciar;
-antecedentele infractorului;
-examenul psihiatric;
-examenul psihologic.
Discernamāntul este manifestarea, efectul functiilor cognitive. El este criteriul normalitatii. Īn concluzie se mentioneaza, īn calitate de criterii, puterea afectiva redusa (īn psihopatii) sau puterea volitiva redusa (toxicomanii).
Momentele cele mai importante ale concluziei sunt:
-boala si starea discernamāntului īn momentul examinarii medicale;
-daca fapta pe care a facut-o infractorul s-a consumat cu discernamānt;
-recomandari de tratament medical si recomandari educative īn special la minori.
Īn momentele de mai sus discernamāntul are unele schimbari curioase:
-deseori inculpatul are discernamāntul integru īn momentul examinarii medicale, dar nu 1-a avut īn momentul savārsirii infractiunii (betie, stare confuzionala etc.);
-alteori inculpatul a avut discernamānt īn momentul efectuarii infractiunii, dar nu mai are discernamānt integru īn momentul examinarii medicale.


Acest lucru se explica uneori prin "psihoza de detentie" care a survenit īntre timp (pseudo dementa de detentie). Este trecatoare. Imediat dupa eliberarea din īnchisoare, subiectul īsi revine iar daca este pus īn situatia de a evada, evadeaza. Aceasta situatie explica starea de prostratie pe care o au unii detinuti īn timpul judecarii. De altfel mai intervin uneori si simulari. Simularea este definita ca imitarea, crearea tulburarilor (somatice si psihice) unei boli inexistente (sau artificiale) īn scop utilitar si anume: eschivarea de la munca, de la armata, de la urmariri judiciare, urmarirea de beneficii materiale etc.


Simulare se rezolva prin examinarea cu tact si grija a bolnavului, utilizāndu-se de obicei internarea īn spital pentru stabilirea diagnosticului si concomitent sunt analizate informatiile din dosarul judiciar, antecedentele infractorului etc. (Rev. "Probleme de medicina legala" nr. 16/1983, Bucuresti -art. "Experienta noastra īn expertiza medico-legala psihiatrica" Gh.Sima, M.Tico).


Expertiza medico-legala psihiatrica a infractorilor cu deficiente psihice- oligofrenii, imbecili, cretini, schizofrenici, dementi etc., nu ridica probleme deosebite daca exista o suficienta documentatie. Acestia fiind depistati si diagnosticati de timpuriu (gradinite, scoli, armata). Probleme mai deosebite pun cei cu forme usoare, īn special cazurile limita (psihopatii, nevrotici, carateropatii) - parte din ei fiind si recuperabili prin dirijarea catre institutiile specializate.


Cunoscāndu-se regimul juridic al betiei patologice cu precizarea facuta de lege, īn sensul ca betia voluntara chiar daca nu este completa, nu īnlatura caracterul penal al faptei precum si faptul ca la fel de frecvent este invocata aceasta stare din momentul savārsirii faptelor ca o conditie sau motiv de disculpare (prin afectarea capacitatii psihice consecutiv tulburarilor de constiinta si discernamānt pe care le antreneaza), precum si realitatea ca etilismul acut si cronic constituie, la fel de frecvent cauze favorizante si circumstante declansatoare de acte antisociale, precizam ca nu trebuie sa se confunde cu betia intentionata (īn scopul treceri la act sau "anestezie morala') si nici cu cea accidentala (destul de rara de altfel).


Amplificānd simptomatologia īn coroborare cu continutul absurd al faptelor (lipsa de mobil evident, cantitatea mica, nesemnificativa de bauturi ingurgitata, cu reactii agresive paradoxale si amnezia totala la trezire), se invoca destul de frecvent, si mai ales ridica probleme, devine imperios necesara obiectivarea formei atipice de betie acuta numita "patologica"- termen consacrat pentru a sublinia fondul patologic pe care se suprapune si tulburarilor de constiinta de tip crepuscular pe care le genereaza, la fel ca si īn cadrul unor episoade confuzionale acute toxice.


Facem precizarea ca, lucrarea de expertiza prin investigarile din momentul examinarii, nu poate proba starea de betie din momentul faptei, īnsa o poate interpreta (daca este atestata prin restul probatoriului), īn sensul celor sus mentionate, poate fi obiectivata destul de rar (daca s-au recoltat date biologice pentru determinarea alcoolemiei imediat sau pāna īn 12-24 ore de la savārsirea faptei), si o poate "reconstitui" obiectiv numai īn situatia īn care se presupune o betie patologica. Investigarea cunoscuta si obligatorie se face ori de cāte ori se presupune o asemenea stare, prin īnregistrarea EEG īnainte si dupa activarea cu alcool, recomandāndu-se administrarea felului si a cantitatii de bautura alcoolica cunoscute ca au fost utilizate la data respectiva, observāndu-se totodata clinic comportamentul subiectului din momentul investigarii care este obligatoriu a fi consemnat īn buletinul electroencefalografic.


Desi aceasta "reconstituire" nu poate reproduce si alte circumstante din momentul faptei (starea fiziologica sau patologica), nici conditiile de ordin socio-psihologic declansatoare, totusi aceasta investigare prin provocare sau activare la alcool este obligatorie pentru a atesta sau a exclude fondul patologic, de tipul leziunilor de microorganicitate cerebrala īn coroborare cu comportamentul dupa ingerarea alcoolului si ulterior ("daca betia obisnuita este raspunsul creierului normal la o cantitate mare de alcool, betia patologica este raspunsul unui creier bolnav ".


Pentru a atesta sau a exclude acest diagnostic de "betie patologica" cu atāt mai mult īn acte antisociale deosebit de grave, aceasta investigare devine obligatorie, la fel ca si examenul psihologic la minori (cu referire speciala la nivelul de dezvoltare al intelectului) (Rev "Probleme de medicina legala nr.20/1987, art. "Scrisoare metodologica cu privire la expertiza medico-legala psihiatrica"- M. Terbancea, V. Predescu, V. Dragomirescu, D. Prepeliceanu, C. Hanganu, Fl. Stanescu)


Precizam ca legea prevede, īn cazul infractiunii de omor deosebit de grav, efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, precum si īn situatia īn care organul judiciar are īndoieli asupra starii psihice a autorului infractiunii- art. 117, al. 1 si al. final, Codul de procedura penala. (Dr. Al. Boroi, "Infractiuni contra vietii", Ed. National, Bucuresti, 1996, pag. 25).

PROBLEMATICA DISCERNAMĀNTULUI

Din punct de vedere etimologic si al continutului semantic īn general, DISCERNaMĀNTUL este definit ca o facultate esentiala a spiritului, cu radacini adānci īn intelect si īn constiinta, care permite fiintei umane sa se orienteze īn complexul vietii sociale pe raspundere proprie, īn cadrul unei autonomii bio-psihice, conditionate de legile naturii si de comandamentele moralei si ordinii juridice pozitive, care garanteaza si ocrotesc interesele si aspiratiile personale legitime.


Īn caz de īncalcare, sanctionata de legea penala, a comandamentelor, sub aspectul specific incidentei legii, discernamāntul apare drept criteriu-cheie īn aprecierea responsabilitatii penale a faptuitorului, major sau minor, īn limitele responsabilitatii sale morale si ale libertatii sale de autodeterminare.


Legea penala nu defineste discernamāntul si nu foloseste acest termen decāt īn stabilirea responsabilitatii penale a delincventilor. Īnglobarea īn definirea infractiunii a notiunilor de vinovatie, intentie si culpa, plaseaza conceptul infractiunii pe linia procesului psihic ce premerge si īnsoteste fapta incriminata. Responsabilitatea penala evidentiaza semnificatia psiho-juridica a celor trei notiuni si este privita prin prisma manifestarii libere de vointa si de constiinta a infractorului.


Ca sinteza a functiilor psihice, discernamāntul reprezinta o convertire īn plan psihologic si psihiatric a notiunii juridice de responsabilitate.


El reprezinta atāt scopul principal al expertizei medico-legale psihiatrice cāt si criteriul fundamental īn functie de care se poate aprecia si deci judeca continutul responsabilitatii penale a unui infractor.


Deoarece starea de discernamānt este prezumata pāna la proba contrarie, īn cazul oricarui individ adult aflat īn conflict cu legea penala, se poate considera ca ea reprezinta o adevarata cheie de bolta a īntregului sistem penal, deoarece pe ea se sprijina īntreaga teorie a penalitatii.


Responsabilitatea penala este conditionata de pastrarea discernamāntului īn momentul comiterii faptei. La rāndul sau, discernamāntul este conditionat atāt de caracterul inteligibil al faptei cāt si de starea de constiinta a infractorului īn momentul comiterii faptei.
Starea de constiinta este determinata de:
- nivelul structurarii constiintei (se iau īn considerare cele trei trepte de structurare ale constiintei: elementara, optional logica si axiologica);
- nivelul structurarii personalitatii (nivelul inteligentei plus treptele de destructurare psihopatogica).
Discernamāntul nu se deduce automat din precizarea entitatii psihiatrice si depinde de stadiul evolutiv al bolii.


Discernamāntul rezulta din urmatoarele cinci premize:
a) caracterul faptei;
b) structura personalitatii;
c) boala psihica subiacenta;
d) nivelul constiintei;
e) momentul evolutiv al bolii.


Expertiza medico-legala psihiatrica nu se rezuma la un diagnostic, fie el si complex, care sa concretizeze static un fenomen psihopatologic consecinte medico-legale. Īn sfera infinita a comportamentelor deviante, expertul este chemat sa aduca argumente stiintifice de natura psiho-medicala care sa ofere justitiei o interpretare dinamica a unui proces complex cauzal si sa stabileasca legatura prin metode de reconstituire a cauzei, plecānd de la analizarea efectului. Necesitatea imperioasa de transpunere a determinismului fenomenelor biopsihologice si medicale pe plan social juridic devine astfel unul dintre dezideratele expertizei medico-legale.


Īn criteriologia medico-legala, pentru realizarea rolului de mediator metodologic specific sunt indispensabile notiuni sau concepte universal-valabile si de semnificatie recunoscuta ca valoare epistemologica pentru principalele institutii judiciare.


Metodologia expertizarii a demonstrat necesitatea utilizarii conceptului de capacitate psihica ca ansamblu al functiilor de sinteza ale vietii psihice si totodata al trasaturilor de personalitate, ceea ce reprezinta īn fond o aptitudine complexa, mai cuprinzatoare, mai integratoare si mai apropiata de conceptul de responsabilitate pe care īncearca sa-1 defineasca, mai ales pentru faptul ca, poate fi legat si de marile categorii ale bolilor psihice si de intensitatea tulburarilor lor.


Notiune specifica teoriei si practicii medico-legale psihiatrice, capacitatea psihica reprezinta posibilitatea sau facultatea functiilor psihice elementare si de sinteza de a actiona corect si adecvat īn raport cu obiectele, fenomenele si categoriile mediului īnconjurator īn scopul adaptarii suple si armonioase a individului la mediu. Capacitatea psihica este o notiune abstracta ca si responsabilitatea, desemnānd o proprietate a psihicului uman si caracterizānd subiectul din punct de vedere al integritatii si unitatii sale cognitive, afectiv-volitive, anticipativ-acvionale, axiologice si etico-morale. Fara sa fie o functie a psihismului īn sensul psihologic al cuvāntului, ea exprima functionalitatea psihismului īn totalitatea lui si īn raporturile sale complexe cu mediul. Capacitatea psihica este, asadar, potentialitatea adaptiva implicita a psihismului normal, corespunzator dezvoltat, constituind premiza obligatorie a responsabilitati si cadrul psihologic general al discernamāntului.


Capacitatea psihica determina si categoriile juridice de vinovatie, capacitate de exercitiu si capacitate de raspundere. Are o semnificatie dinamica si integratoare, operationānd si specificānd necesitatilor de fundamentare teoretica si acelora de aplicabilitate practica ale expertizei medico-legale psihiatrice, ea permitānd implementarea īn acest domeniu interdisciplinar al cuvāntului global a personalitatii la nivelul cel mai general de integrare, care este adaptarea la impactul cu mediul, societatea dar si prin prisma functionarii intrinseci a personalitatii la nivelul functiilor sale fundamentale elementare si de sinteza.


Capacitatea psihica reprezinta continutul psihologic, medical al conceptului de responsabilitate si a carui conditie este.


Capacitatea psihica si responsabilitatea nu sunt concepte similare si nici echivalente, responsabilitatea fiind cuprinsa īn capacitatea psihica, dar ele reprezinta doua incidente diferite, juridica si psihologica, ale unuia si aceleiasi realitati psiho-sociale psihismul si persoana umana angrenata īntr-o actiune ilicita.


Capacitatea psihica confera o dimensiune explicita si un cadru concret criteriului medical al responsabilitati, discernamāntul.


Īn cazul adultului, capacitatea psihica se va caracteriza prin normalitatea proceselor si functiilor psihice. Procesele cognitive pot fi exprimate prin concordanta vārstei mintale cu cea cronologica conform baremelor admise.


Comportamental, integritatea capacitatii psihice este relevata prin absenta manifestarilor clinice de boala. Din punct de vedere cognitiv se accepta o capacitate psihica redusa sau limitata īn cazul nedezvoltarilor īn medii din oligofrenii (nivel reprezentat de obicei prin QI) si de asemeni, se mai accepta īn situatia deteriorarilor psihice simptomatice datorate unor cauze organice (reprezentat psihometric prin indici de deteriorare organica).


Incapacitatea psihica din toate tulburarile care afecteaza nivelul de vigilitate al constiintei (toate tulburarile de tip cantitativ cāt si calitativ), afectiunile psihotice care distorsioneaza perceperea si interpretarea realitatii prin modalitatea halucinator deliranta.


Putem vorbi de existenta capacitatii psihice la minorul de 14 ani, vārsta admisa conventional pentru aparitia discernamāntului (conform art. 99, Codul Penal). Īn intervalul 14-16 ani existenta discernamāntului va fi afirmata doar daca se va constata prin expertiza, ceea ce īnseamna ca existenta capacitatii psihice (si deci a discernamāntului) nu este postulata pentru acest interval de vārsta.


Justificarea stiintifica a acestui articol de lege corespunde unei realitatii biologice fundamentale, aceea a variabilitatii fenomenelor lumii vii, stabilirea unor intervale conventional admise ale domeniului medico-legal al minoratului (14-16 ani si 16-18 ani) corespunzānd unei necesare individualizari a aprecierii medico-legale psihiatrice a capacitatii psihice si a discernamāntului.


Conditia medico-psihologica a responsabilitatii este integritatea capacitatii psihice, ceea ce confera persoanei īn stare de deplina capacitate psihica atāt capacitatea de exercitiu cāt si capacitatea de raspundere.


Capacitatea de raspundere reprezinta aptitudinea de a evalua corect semnificatia sanctiunilor juridice corespunzatoare faptelor ilicite si de a suporta urmarile negative ale acestor sanctiuni. (Probleme de medicina legala, nr.20/1987, art. "Despre structura discernamāntului", Fl. GALDAU)


Imputabilitatea unei fapte penale depinde de comiterea ei cu vinovatie, iar conditia existentei vinovatiei este capacitatea psihica. Vinovatia, pe de alta parte, este conform principiilor dreptului, conditia juridica a raspunderii penale.


Vinovatia consta īn capacitatea psihica a faptuitorului īn momentul savārsirii faptei fata de continutul si consecintele ei si presupune doi factori:
-factorul intelectiv (cunoasterea semnificatiei sociale a faptei);
-factorul volitiv (libertatea de deliberare si decizie).


Vinovatia se poate manifesta sub doua forme: intentia si culpa.
Intentia directa presupune capacitatea de a prevedea rezultatele actiunii, acceptarea consecintelor. Intentia indirecta exclude urmarirea activa a rezultatului faptei, dar presupune prevederea si acceptarea procedurii penale.


Culpa poate consta īn neglijenta (absenta prevederii rezultatului actiunii, deci subiectul trebuia sa o faca) si usurinta sau imprudenta (subiectul prevede rezultatul actiunii sale, dar nu īl accepta, considerānd fara nici un temei ca nu se va produce). ("Probleme de medicina legala" nr.20/1987, art. "Discernamāntul si responsabilitate" - Eduard Pamfil).


Am insistat asupra determinarilor vinovatiei, responsabilitatii si capacitatii de a raspunde, īntrucāt dupa cum observam din definirea vinovatiei continutul ei este de natura psihica, dupa cum si continutul capacitatii de a raspunde este de natura psihica.


Rezulta astfel clar necesitatea si valoarea operarii cu notiunea de capacitate psihica necesara īntelegerii continutului notiunilor juridice de responsabilitate, vinovatie, capacitatea de a raspunde.


Discernamāntul, notiune de tranzitie īntre limbajul psihiatric, clinico-nosologic si cel juridic, apare ca rezultat al sintezei dintre personalitate si constiinta, sinteza considerata pentru momentul comiterii unei actiuni. Discernamāntul reprezinta capacitatea si calitatea unui individ de a delibera asupra unei actiuni (sau inactiuni) precum si capacitatea de a prevedea consecintele actiunii (sau inactiunii) si de a-si organiza motivat activitatea īn vederea īmplinirii unui scop (activitati).


Discernamāntul este aplicarea specifica a notiunii generale de capacitate psihica īn situatia concreta a unei fapte imputabile ce face obiectul expertizei medico-legale psihiatrice.
Discernamāntul este un concept general care defineste nivelul fundamental de functionare diferentiala a constiintei.


Discernamāntul este o modalitate care tine de "ordinul lui a avea" al fiintei. Limbajul si gāndirea psihologilor au simtit acest caracter si 1-au "īmprumutat" si juristilor, sugerāndu-le sa se "īntrebe" si sa hotarasca daca un ins are sau nu are discernamānt.


(Probleme de medicina legala, nr. 20/1987 art. "Discernamānt si responsabilitate" Ed.Pamfil)
Discernamāntul (capacitatea psihica raportata la faptul medico-legal) este emanatie a celor doua mari functii de sinteza ale psihismului personalitatea si constiinta, se proiecteaza īn filmul existential al persoanei īn concordanta cu experienta anterioara de viata, cu toate valentele ei anticipative, perceptive, motivationale, actionale si de atitudine etico-morala.


Īn jurul notiunii de discernamānt se structureaza teoria si practica expertizei medico-legale psihiatrice, ea fiind operationala īn cadrul larg al notiunii de capacitate psihica precum si numai īn domeniul interdisciplinar al psihiatriei si medicinii legale (care este expertiza).


Aprecierea discernamāntului este determinata de organizarea motivata a faptei, de structura si gradul de dezvoltare al personalitatii, precum si de structura si integritatea constiintei īn momentul comiterii faptei.
Recunoastem constiintei urmatoarele nivele:
l. constiinta elementara - ce asigura nivelul de veghe si vigilenta si prezenta spatio-temporala (Eu-Tu-El, Aici-Acolo-Acum-Atunci);
2. constiinta operational-logica - prin care procesele intelectuale perceptuale, si de gāndire au coerenta si reflecta obiectiv realitatea;
3. constiinta axiologica - de optiune a valorilor dupa criteriile sociale curente;
4. constiinta etico-morala - prin care subiectul este capabil sa discearna binele, si raul pe care actiunile sale le produc societatii.


Aprecierea discernamāntului se materializeaza īn expertiza prin exprimarea prezentei sau abolirii lui, ceea ce atrage dupa sine pastrarea sau pierderea responsabilitatii juridice.


Data fiind īnsa existenta prevederilor locale īn legatura cu individualizarea pedepsei precum si a faptului ca majoritatea cazurilor expertizate se īnscriu īn sfera larga a psihologiei marginale, īn care se constata doar o reducere a capacitatii psihice, se accepta īn expertiza formularea "discernamāntului scazut" ca treapta intermediara pe scala dintre extremele prezentei si abolirii lui.


Literatura de specialitate ne arata ca īn ceea ce priveste expertizarea medico-legala psihiatrica a infractorilor, cele mai importante diferentieri se refera nu la probleme de esenta ci la detalii procedurale, care decurg īn mare parte din particularitatile si diferentierile stipulate īn Codul de procedura penala.


Exista anumite divergente de opinie īn ceea ce priveste acceptarea sau excluderea notiunii de discernamānt atenuat, dar problematica discernamāntului este īnca o problema deschisa īn care diferentierile prea transante sunt corectate īntotdeauna de cerintele practicii si de diversitatea nelimitata a cazuisticii penale. ("Probleme de medicina legala" nr.20/1987 art.: "Contributii la metodologia expertizei interdisciplinare medico-legale psihiatrice" V. Dragomirescu, art. "Responsabilitate, capacitate si discernamānt īn perspectiva antropologica, juridica si psihica", M. Lazarescu art. "Premise pentru elaborarea unei definitii legale a discernamāntului").

Aspecte specifice ale aprecierii capacitatii de discernamānt īn raport cu tulburarile psihopatologice

Evaluarea clinica a capacitatii psihice si discernamāntului comporta deosebiri semnificative īn cadrul diferitelor clase de boli psihice si stari psihopatologice.
Pentru a putea stabili coordonatele specifice ale aprecierii discernamāntului īn contextul diversitatii tablourilor clinice cu care se confrunta expertul īn activitatea sa, vom sistematiza tulburarile psihice īn functie de criteriul intensitatii din perspectiva raportarii acestuia la nivelul destructurarii constiintei si, consecutiv acesteia, cu nivelul dezvoltarii patologice (īnaintea aparitiei tulburarii, adica personalitatea premorbida, īn timpul manifestarii clinice, dupa reducerea tulburarii). Afectarea partiala a nivelului elementar al constiintei (prin perturbarea orientarii auto si allopsihice, cu pastrarea nivelului de vigilenta) are loc īn nedezvoltarile profunde grave (oligofrenii), demente si mai rar, īn destructurarile grave, predominant calitative ale constiintei.


Īn aceste situatii, subiectul este īn incapacitate psihica, discernamāntul fiind abolit.
Afectarea constiintei operational logice apare īn toate starile psihopatologice de intensitate psihotica: atāt īn acele al carui nucleu psihopatologic este constituit de destructurarea predominant calitativa a constiintei, de intensitate si durata variabile (ca īn sindroamele confuzionale de diferite etiologii, unei stari toxice medicamentoase, betia complicata, starile crepusculare epileptice, disociatiile isterice din tulburarile isterice, reactiile acute de soc) cāt si īn schizofreniile paranoide, bufeurile delirante, psihozele simptomatice, īn care perceperea-interpretarea realitatii este distorsionata prin modalitatea halucinator-deliranta.


Īn asemenea situatii expertizatul se afla, de asemenea, īn situatii de incapacitate psihica, cu discernamānt abolit īn functie de fapta comisa, dat fiind ca prin alterarea profunda sau suspendarea integrarii perceperii realitatii, reflectarii ei obiective, coerente si operarii logice ideatice, orice posibilitate adaptativa si actionala la mediu este exclusa.


Īn psihozele delirant-halucinatorii, dat fiind ca tulburarea nu afecteaza atāt de profund si īn totalitate procesele intelective, perceptuale si de gāndire, subiectul mai poate pastra totusi, uneori, īn afara sectorului invadat de productivitatea delirant-halucinatorie, o relativa relationare adecvata la mediul extern, dar limitata la aspectele neafectate de tematica deliranta. Īn mod evident si conform regulii dupa care nivelele constiintei superioare celui īn principal destructurat de nucleul psihopatologic al tulburarii sunt consecutiv afectate, īn toate situatiile clinice enumerate, subiectul nu mai are aparatul logic operational pe care se edifica īn primul rānd capacitatea anticipatorie, perturbāndu-se concomitent optiunea axiologica si etico-morala.


Internalizarea valorilor etico-morale ale societatii respective si discernerea binelui de rau pe care eventual actiunile proprii īl pot provoca celor din jur si societatii, presupune o interactiune complexa īntre trasaturile personalitatii premorbide, mediul educational si afectiv cultural familial si din microgrupul social īn care s-a dezvoltat individul.


Afectarea acestor nivele de constiinta este cel mai frecvent īntālnita īn grupul tulburarilor de personalitate (psihopatii, unele stari psihopatoide efectuale sau reziduale post-procesuale).


Pe grupe nosologice pot fi mentionate unele aspecte particulare ale aprecierii capacitatii de discernamānt.
DEMENtELE, indiferent de etiologia lor sau de cadrul psihiatric, neurologic sau de alta natura īn care evolueaza, discernamāntul este abolit. Ca particularitati ale faptelor antisociale comise mai frecvent de acesti bolnavi, notam: caracterul absurd nemotivat, deseori lipsit de utilitate evidenta pentru bolnav si nu rareori nociv lui, cu absenta oricaror masuri de prevedere īn comiterea actiunii, reflectānd adesea dezinhibarea unor pulsiuni elementare, rareori sexuale, cu grave si paradoxale denudari etico-morale.


Īn cadrul SINDROAMELOR PSIHOORGANICE DETERIORATIVE (NIEDEMENTIALE), aprecierea capacitatii psihice si de discernamānt va tine cont pe lānga contextul clinic, de gradul deteriorarii, obiectivat prin testele psihometrice specifice coroborate cu fapta comisa care se poate īnscrie īntr-o arietate mult mai mare īn cazul dementelor. Faptele comise pot avea un grad mai mare de complexitate si pot reflecta uneori deficitele de memorie, operational-logice, instabilitatea afectivemotionala, sugestibilitatea crescuta etc.


Īn grupa oligofreniilor adultului, cu cāt nivelul cognitiv obiectat psihometric prin QI este coborāt, cu atāt se poate observa o asemanare mai mare īn ceea ce priveste profilul faptelor antisociale comise, cu cel descris anterior la categoria dementelor. Controlul pulsional redus se traduce deseori prin "furturi din necesitate", obiecte cu valoare mica dar atragatoare pentru subiectul respectiv. La oligofreni, mai frecvent ca īn alte categorii nosologice, se īntālneste piromania, adeseori motivata pueril, dovedind incapacitate īn aprecierea consecintelor propriilor fapte. La fel ca si īn dementa, oligofrenii pot comite distrugeri sau accidente prin simpla necunoastere a modului de utilizare a unor dispozitive, accidente care uneori pot avea urmari dramatice. Infractiunile contra persoanei, comise de oligofreni se bazeaza pe impulsivitatea lor crescuta, riposta exagerata la jigniri si contrarieri, reactivitate mare la alcool, sugestibilitate datorita careia sunt vehiculati, manipulati cu usurinta.


Īn cazul EPILEPSIEI problematica medico-legala psihiatrica compara doua aspecte principale: faptele comise īn timpul unor tulburari de constiinta si cele pe fondul tulburarilor psihopatologice intercritice.


Īn tulburarile de constiinta de tip crepuscular se pot comite fapte deosebit de grave (omoruri caracterizate prin cruzime si atrocitati, uneori cu caracter bizar, incendieri-inclusiv a cadavrului etc.), cu amnezia perioadei de crepuscul a constiintei si a faptei comise. Īn starea respectiva de automatism ambulator bolnav este accesibil contactului si aparent insensibil la ceea ce se īntāmpla īn jurul sau. Īn crizele psihomotorii continutul faptei este influentat īn buna masura de caracteristicile crizelor la bolnavul respectiv. Īn perioada post-critica din epilepsia de tip grand-mal, īn cadrul unor stari confuzionale, se pot de asemenea produce fapte cu potential medico-legal ca īn orice stare confuziva. Aceste fapte se caracterizeaza prin elementaritatea lor, lipsa de elaborare, aspectul īntāmplator, circumstantial, uneori absurd. Īn toate aceste situatii discernamāntul este abolit.


Īn perioada intercritica precumpanitoare īn aprecierea discernamāntului apar trasaturile de personalitate descrise la epileptici, care pot duce la infractiuni cauzate de impulsivitate, explozivitate, tendinta la virulenta si revendicare, adezivitate si vāscozitate, infractiuni produse uneori prin raptus (fapte intempestive, disproportionate fata de cauza exterioara, care pot aparea surprinzatoare pentru cei din jur). si īn cazul epilepticilor, tratati sau netratati, alcoolul creste potentialul antisocial. De regula, pentru faptele antisociale comise pe fondul tulburarilor psihopatoide nedementiale intercritice epileptice, aprecierea discernamāntului se face nuantat de la caz la caz.


Īn ALCOOLISMUL CRONIC, consecintele medico-legale psihiatrice pot implica urmatoarele situatii: "psihopatizarea" personalitatii ca urmare a abuzului cronic de alcool, alcoolismul la un psihopat preexistent, precum si alcoolismul simptomatic īn psihozele majore (schizofreniile si bolile afective).


Īn alcoolismul cu dependenta fizica si psihica, comportamentul antisocial are un continut foarte variat, pornind de la necesitatea continuarii abuzului de alcool, trecānd prin tulburarile fazelor acute (delicte īmpotriva persoanelor, sau proprietatii) si sfārsind cu deteriorarea axiologica si etico-morala pāna la stari impresionante de decrepitudine si mizerie fiziologica, cu pierderea demnitatii umane elementare, cu grave consecinte de statut si rol familial, social si profesional.


Ca īn cazul intoxicatiilor medicamentoase, modificarile de personalitate ale alcoolicului cronic psihopatizat sunt centrate pe subordonarea totala a scopurilor existentei, nevoii imperioase de continuare a consumului de alcool (sau drog). Se ajunge astfel la un adevarat cerc vicios, cu consecinte socio-profesionale grave prin stergerea pāna la disparitie a simtului etico-moral.


Īn cazul alcoolismului simptomatic, asociat unor psihoze endogene majore, acesta constituie de regula, din punct de vedere medico-legal, un factor agravant al statutului bolnavului din punct de vedere al capacitatii sale psihice. Discernamāntul alcoolicilor cronici va fi apreciat īn functie de circumstantele īn care s-a comis fapta antisociala, de gradul deteriorarii personalitatii, de existenta unor perioade dipsomatice si de comiterea faptei sub influenta acuta a alcoolului sau īn afara acestuia. Īn cazul ALCOOLISMULUI ACUT, mai mult sau mai putin īntāmplator, īn afara unui alcoolism cronic, se pot distinge betiile simple de cele complicate si de betia patologica.


Betia acuta comuna nu īndreptateste īnlaturarea raspunderii, mai mult, din punct de vedere juridic, īn unele cazuri, prin caracterul voluntar al ingestiei, ea poate constitui o circumstanta agravanta.
Betia complicata, poate constitui un factor de diminuare a discernamāntului care va fi apreciat īn contextul complex al faptei comise, cantitatii de alcool ingerate, comportamentului subiectului īnainte si dupa comiterea faptei.


Betia patologica (intoxicatia alcoolica acuta idiosineratica), constituie o tulburare de tip crepuscular a constiintei cu un anunt substrat organic (sechele post-traumatice, postmeningoencefalice, hetero-toxice etc.). Tipica pentru aceasta tulburare este aparitia unui comportament extrem de violent, necaracteristic personalitatii anterioare a subiectului, de aspect automat asemanator celui din starile crepusculare epileptice, ce apare īndeosebi dupa mici ingestii de alcool, si care nu ar produce īn mod normal astfel de manifestari.
In cazul interferentelor confuziv-onirice si delirante, acute si subacute, (delirium si predelirium tremens), fiind vorba de tulburari majore de intensitate psihotica ale constiintei, discernamāntul este abolit.


Aceeasi concluzie se impune expertizei si īn cazurile de delir alcoolic de gelozie si īn alte psihoze alcoolice cronice, care apar de regula, īn cadrul unei organizari cerebrale semnificative a alcoolismului, precedate uneori de perioade de delirium tremens.


SCHIZOFRENIA comporta o apreciere diferentiata a discernamāntului īn functie de etapa evolutiva (faza acuta sau faza defectual-reziduala). Īn faza de stare, īn functie de forma clinica, faptele antisociale comise pot fi urmarea unor mecanisme delirant halucinatorii cu caracter imperativ (delir de persecutie, urmarire, otravire, filiatie, halucinatii auditive imperative) a unor tulburari comportamentale consecutive pierderii unitatii personale sau modificarile afective de tip schizofrenic. Īn aceste situatii clinice, discernamāntul este abolit, la fel ca si īn raptusurile catatonice, sau īn debuturile medico-legale ale unor forme clinice de schizofrenie (īn special forma hebefrenica).


Ca forma tipologica antisociala, se impune a fi amintit omorul patologic concretizat prin absurditate, motivatie deliranta, exercitāndu-se asupra unor persoane securizante din anturaj, cu absenta frapanta a oricarei tentative de disimulare.


Īn cadrul starilor post-procesuale distingem defectul pur si tip apato-bulic, ce poate ridica probleme medico-legale prin sugestibilitate sau inactiune si starile reziduale caracterizate prin persistenta unei productivitatii psihotice īnchistate dar uneori suficient de intensa pentru a constitui motivatia patologica a unor fapte antisociale. Īn functie de legatura cauzala dintre tulburarile psihopatologice si fapta comisa, discernamāntul poate fi apreciat abolit sau diminuat.


Īn cadrul BOLILOR AFECTIVE implicatiile medico-legale de fazele maniacale (īn special īn forma coleroasa si īn furorul maniacal) si se refera la acte agresive, distructive, acte nesabuite privind bunurile proprii sau ale persoanelor apropiate sau acte riscante pentru cei din jur. Uneori astfel de acte constituie debutul medico-legal ca simptom-semnal, al fazei maniacale.


Discernamāntul acestor bolnavi este abolit.
Fazele depresive psihotice ale bolii afective ridica mai rar probleme medico-legale, īndeosebi sub forma sinuciderilor altruiste, a delirurilor de vinovatie cu modificarea deliranta a comportamentului cānd discernamāntul este de asemenea abolit. Aceeasi apreciere a discernamāntului se aplica si īn cazurile melancoliei de involutie sau alte forme de depresie prezente la vārsta a treia.
Īn PSIHOZELE PARANOIDE cu delir de persecutie, de gelozie, prejudiciu moral si material, cu aspect nucromanic al delirului confera probabilitatea de comitere a unor fapte antisociale grave si de multe ori imprevizibile si īn aceste situatii discernamāntul este abolit.
Īn psihozele parafrenice si paranoice discernamāntul este abolit iar actele antisociale comise - īn special paranoia vera - pot avea o gravitate deosebita (persecutantul-persecutor, delirurile pasionale) putānd ajunge pāna la omor, uneori cu caracter de omor īn masa.
PSIHOPATIILE - īn cadrul acestor tipuri de tulburari se remarca decalajul dintre capacitatea cognitiva si operational-logica si scaderea capacitatilor de control volitional si de transpunere īn conduita a principiilor etico-morale pe care subiectul le cunoaste dar nu le aplica, sau le aplica, dar īn mod inconsecvent.


La psihopat se produce o continua confruntare a motivelor care, desfasurata pe fondul unei incapacitati de autocontrol al impulsurilor favorizeaza actele comportamentale cu beneficiul imediat, indiferent de consecintele lor asupra celor din jur sau asupra societatii, consecinte pe care subiectul le cunoaste dar nu reuseste īn suficienta masura sa le moduleze volitional si adesea, prin scurt-circuitare apreciaza insuficient abaterea de la normele sociale cunoscute.


Cel mai frecvent ajung la expertiza tipurile excitabile, impulsiv, timopat, hipertim pozitiv, instabil, schizoid, paranoic si asa numita personalitate border-line (de granita). Mai rar ajung sa comita infractiuni psihopatii astenici, psihastenici, timopatii depresivi, "īnchisii īn sine patologic".


Comportamentul infractional psihopat se caracterizeaza printr-un mare polimorfism putānd include practic orice tip de infractiune, de orice gravitate si complexitate.


Frecvent īn geneza actului infractional este implicat alcoolul, ca factor favorizant, habitual sau īntāmplator.
Cu exceptia decompensarilor psihotice tranzitorii, discernamāntul psihopatilor delincventi nu poate fi considerat abolit.


Starile psihopatoide īmplinesc conditiile a doua complexe psihopatologice: cel psihoorganic sechelar reprezentat de sindromul slabirii capacitatilor intelective si cel al destructurarii personalitatii, prin dezvoltarea lezionala sau regresiune.


Īn starile psihopatoide lezionale si de regresiune discernamāntul este scazut prin substratul psihoorganic constant al tulburarii, īn timp ce īn tulburarile similare fara substrat lezional evidentiabil, afectarea discernamāntului va fi apreciata īn contextul cauzalitatii faptei.


DISIMULAREA, īntālnita īn unele sindroame paranoide si īn paranoia, confera comportamentului antisocial al unora dintre acesti bolnavi, un caracter imprevizibil, cu un crescut potential medico-legal.


Īn cazul altor reactii de intensitate psihotica, prezinta interes, prin abolirea discernamāntului, reactiile acute si subacute de soc: efectul patologic, fuga patologica, stuporul reactiv, reactiile anxioase si depresive psihotice cu sau fara agitatie motorie, care pot avea implicatii medico-legale.


Un mecanism psihopatologic aparte consta īn comiterea unor acte antisociale prin reactii de scurt-circuit īn cursul carora constiinta si critica asupra propriilor actiuni sunt temporar suspendate si care sunt īnsotite de amnezia episodului. Faptele antisociale comise pot fi uneori deosebit de grave cu discernamānt abolit.


Expertizarea psihiatrica īn ce priveste patologia marginala de intensitate nevrotica, este rareori necesara. Pot face exceptie unele cazuri de nevroze obsesiv-compulsive īn care fenomenele compulsive mintale se exteriorizeaza ca act (fenomen posibil dar rar) si unele cazuri de atacuri de panica, īn care bolnavul, aflat īn plin atac de panica, poate avea un comportament cu repercusiuni de ordin medico-legal. Īn aceste situatii, aprecierea discernamāntului se individualizeaza de la caz la caz. Īn concluzie, aprecierea medico-legala a discernamāntului nu poate fi standardizata. Marea variabilitate a tablourilor clinice īn cadrul chiar aceleiasi entitatii nosologice este dependenta de multitudinea unor factori ca: personalitate premorbida, predispozitia genetica, circumstantele de crestere si dezvoltare ale subiectului, stadiul evolutiv al afectiunii, motivatia, natura si factorii situationali ai producerii faptei criminale. ("Nu exista boala, exista bolnavi!").


Complexitatea problematicii discernamāntului, determinismul psiho-medical al acestuia, impune individualizarea nuantata a aprecierii lui si nu permite elaborarea unor scheme sablon, care sa stabileasca relatii īntre tipul bolii si discernamānt.
 


***BIBLIOGRAFIE


1. Scripcaru Gh., M. Terbancea – “Patologie medico legala”, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti 1983
2. Chirita V., Pirozynschi T., Boisteanu P. – “Psihiatrie clinica” - UMF Iasi 1993
3. Probleme de medicina legala, nr. 20/1987 art.:
3.1. "Consideratii psiho-criminologice privind responsabilitatea penala" - I. Enescu
3.2. Obstacole epistemiologice ale evaluarii discernamāntului īn expertiza medico-legala psihiatrica" - Mircea Piticariu, S. Radulescu
3.3. "Opinii despre expertiza medico-legala psihiatrica legalitate, practica judiciara" GM. Gh. Simionescu
3.4. "Conduite reactive cu implicatii medico-legale" - V. Dragomirescu, V. Popa
3.5. "Conceptul de responsabilitate penala īn functie de capacitatea psihica si grupele mari de boli psihice" - V. Predescu, M. Terbancea, St. Milea, V. Dragomirescu, Gh. Litinschi, D. Prelipceanu, L. Alexandrescu, O. Hanganu, A. Niturod, Fl. Stanescu, G. Voicu
3.6. Erorile īn practica medico legala (L. Cocora si colaboratorii) vol.16/1983
3.7. Interdisciplinaritatea medicinei legale si dreptul medical (Scripcaru Gh. si colaboratorii) vol. 16/1983
3.8. Corelatii īntre fapta comisa, discernamānt si masurile de siguranta la psihopatii cu decompensari nevrotice si psihopatologice (E. Brumaru si colaboratorii) vol. 20/1987
3.9. Premise pentru elaborarea unei definitii legale a discernamāntului (I. Tenchea) vol. 20/1987

 

 


 

* C.M.J. Galati (U.M. 02434)

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania