Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Sectiunea de psihologie este realizata de studenti si profesori pasionati de acest domeniu. Va invitam sa explorati acest domeniu si sa va bucurati de resursele online publicate aici!

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

< Inapoi la cuprins

 

PSIHOPATOLOGIE ĪN MEDIUL MILITAR

PROIECT DE INTERVENTIE PE COMPONENTA EDUCATIVA ASUPRA SUBIECTILOR CU TULBURARE DE STRES POSTTRAUMATIC
Psiholog Mirela Claudia DRACINSCHI*

 


Problematica stresului de lupta revine īn actualitate din ce īn ce mai pregnant odata cu defluirea militarilor romāni din diverse teatre de operatii din afara tarii. Structura de psihologie militara a cuprins aspecte ale identificarii tulburarii de stres posttraumatic īn cadrul ghidului de evaluare postmisiune. Consider ca obiectivul identificarii nivelului stresului posttraumatic ar trebui sa se regaseasca si īn procedurile de selectie continua, cāt si īn evaluarile psihologice ale climatului organizational. Īn continuarea demersurilor īntreprinse de Sectia de Psihologie pāna la acest moment, propun un model de interventie psihologica cu accent pe componenta comuna de tip educativ a militarilor ce prezinta simptome PTSD. Modelul este inspirat dintr-o multitudine de lucrari de specialitate studiate īn ultimii trei ani si filtrate prin prisma experientei personale.


Cuvinte cheie:
- Tulburare de stres posttraumatic;
- Debriefingul stresului de incidente critice;
- Trauma;
- Rezilienta.


1. Scopul programului:
Programul PTSD reprezinta un set de servicii de evaluare si tratament pentru veteranii care s-au confruntat cu dificultati post- trauma. La nivel general, programul are drept scop oferirea unui mediu suportiv si plin de respect īn care veteranii pot sa-si reaminteasca si sa accepte trauma din trecut. De asemenea, īsi propune sa asiste veteranii si partenerii lor sa dezvolte noi moduri de a face fata dificultatilor vietii.

2. Obiective:
- Oferirea sistematica a suportului psihologic pre si post misiune;
- Exersarea tehnicilor si metodelor īn vederea unei functionari optime din punct de vedere psihologic;
- Detensionarea consecutiva a incidentelor si evenimentelor traumatice;
- Consiliere individuala si de familie la cerere;
- Raportarea evaluarilor facute si a masurilor propuse catre autoritatile competente;
- Evaluarea sistematica a eficientei programului.

3. Adresabilitatea:
Programul se adreseaza veteranilor de razboi, cāt si participantilor la misiuni de mentinere a pacii care īndeplinesc criteriile pentru diagnosticarea PTSD īmpreuna cu membrii familiilor lor. Activitatile sunt centrate pe revenirea dupa trauma (asa numita rezilienta) si rationalizarea experientei de lupta.

4. Activitati precursoare:
Programul cuprinde doua mari componente, una educativa ce se adreseaza tuturor participantilor īmpreuna cu familiile lor si una de interventie terapeutica ce vizeaza individul, grupul sau familia īntr-un design particular. Anumite aspecte din cadrul componentei educative pot fi folosite īn pregatirea premergatoare misiunii.
Īn vederea reducerii intensitatii si cuprinderii simptomelor PTSD este necesara realizarea debriefingului stresului de incidente critice īn primele 24 pāna la 72 ore dupa trauma īn timpul misiunii. Studiile de specialitate considera chiar ca debriefingul realizat chiar si mai tārziu este mai util decāt daca nu ar fi realizat deloc.

5. Evaluarea initiala pentru admisie:
Initial veteranii au fost evaluati pentru prezenta PTSD si a problemelor legate de acesta pentru a determina compatibilitatea cu programul. De asemenea sunt intervievati cu partenerii lor pentru a explora impactul PTSD asupra propriilor familii.


Daca sunt adecvati criteriilor programului, veteranii sunt plasati pe lista de asteptare. Timpul de asteptare variaza īn functie de gradul de "pregatire" pentru program, rezistenta de a se confrunta cu dificultatile care au fost īn mod obisnuit evitate cāt si prezenta altor probleme (de exemplu depresia si problemele cu alcoolul).
Experientele traumatizante timpurii si deprivarile duc la comportamente maladaptative care īn interactiune cu PTSD devin specifice. Simptomele tulburarii posttraumatice de stres prezinta similaritati cu unele tulburari de personalitate (tulburarea de personalitate disociala, acompaniata cu obsesia pentru arme si violenta, neacceptarea normelor sociale, empatie scazuta si tulburarea borderline caracterizata de instabilitate, retea redusa de relatii, depresie cronica, explozie de furie) sau se pot manifesta pe fondul altor tulburari de personalitate (paranoida, narcisica sau schizoida). Pe scurt PTSD poate reactiona cu alte tulburari datorate unor experiente traumatice din copilarie.

6. Structura programului
O varianta intensiva de patru saptamāni de tratament rezidential, urmata de o faza de o zi pe saptamāna, timp de opt saptamāni. Faza de tratament rezidential include terapie de grup centrata pe educatia cu privire la simptomatologia si tratamentul PTSD, managementul furiei, depresia si dezvoltarea abilitatilor interpersonale si sociale si a rezilientei (capacitatea de a-si reveni dupa o trauma). Amāndoua fazele de tratament includ terapie individuala si de grup pe problematica traumei si terapie de cuplu. Partenerii sunt implicati īntr-un proces terapeutic ce dureaza o saptamāna. Aceasta ofera oportunitatea de a clarifica si dezvolta un proces de īntelegere a strategiilor de actiune, cu problemele si conflictele ivite atunci cānd un membru al familiei are PTSD. De asemenea, partenerii au sansa de a explora impactul PTSD asupra lor si copiilor.

 
Ar mai putea fi structurata o varianta de tratament ambulatoriu, cu sedinte de seara, de doua ori pe saptamāna, timp de 12 saptamāni.

7. Continutul programului
Ce este PTSD?
PTSD este o stare psihologica provocata de experienta unui eveniment traumatic care a amenintat siguranta sau viati unui individ. Asemenea traume sunt incluse īn experienta de lupta, tortura, accidente de circulatie sau abuzuri sexuale.
Indivizii care sufera de PTSD:
- Pot trai reamintiri nedorite si cosmaruri īn legatura cu evenimentul traumatic, care sunt adesea acompaniate de un stres intens. Ca rezultat, aloca eforturi considerabile pentru a īncerca sa blocheze aceste amintiri;
- Pot evita situatiile si oamenii care le reamintesc de trauma din trecut. Pot avea dificultati īn trairea propriilor emotii. Ei se pot izola si īsi pot pierde interesul īn activitatile pāna atunci placute;
- Sunt predispusi la iritabilitate, izbucniri de mānie, tulburari de dispozitie, autoculpabilizare, capacitate slaba de memorizare, concentrare redusa a atentiei si somn īntrerupt.
Depresia, anxietatea, alcoolul si abuzul de alte substante complica simptomatologia PTSD.

Cum pot sa stii daca suferi de PTSD?
Acest lucru poate fi rezolvat prin cautarea asistentei profesionalizate. Daca urmatoarele simptome sunt prezente, atunci este cazul unui consult specializat:
- Sentimentele sau senzatiile corporale au devenit coplesitoare;
- Este dificil sa te relaxezi, esti foarte confuz sau te simti golit sau obosit;
- Performanta la locul de munca si viata sociala īti sunt serios afectate;
- Amintirile, visele si imaginile traumei trecute continua sa se insinueze īn viata ta, facāndu-te īnspaimāntat si tulburāndu-ti somnul;
- Trebuie sa ramāi mereu alert pentru a evita supararea;
- Trebuie sa īti controlezi īn mod frecvent mānia;
- Simti ca nu poti sa-ti īmpartasesti gāndurile si sentimentele cu ceilalti;
- Relatiile sunt afectate, iar oamenii comenteaza cāt de mult te- ai schimbat;
- Habitusurile tale s-au schimbat īn rau;
- Esti mai dependent de medicamente;
- Eviti locurile, conversatiile si lucrurile care īti amintesc de evenimentul traumatizant;

Stresul poate deveni o problema
Stresul repetat se strecoara si va invadeaza corpul si mintea. Stresul este asemanator momentului pornirii motorului unei masini, apasānd pedala de acceleratie pāna la fund. Daca vei mentine acest regim mai mult timp vei arde electromotorul si vei scoate din functiune mecanismul. Stresul intens apare cānd se repeta la nesfārsit si nu este compensat de perioade de relaxare. Stresul nu devine o problema, daca reusesti sa-l controlezi, schimbāndu- ti modul de viata.

Controlarea stresului
Managementul stresului presupune sa raspunzi la evenimentele majore de viata si la problemele zilnice cu momente de relaxare, cāt si cu momente de tensiune. Relaxarea este o parte normala a raspunsului la stres. Confruntati cu provocarile vietii, oamenii sunt nu numai presati sa reactioneze rapid si īn forta, dar sunt si obligati sa devina calmi pentru a gāndi clar si a-si controla propriile acte. Tehnicile pentru managementul stresului includ:
- Relaxare fizica si mentala;
- Gāndire pozitiva;
- Tehnici de rezolvare a problemelor;
- Managementul timpului;
- Tehnici de asertivitate si comunicare interpersonala;


Beneficiile fizice ale controlului stresului includ:
- Un somn mai linistit, energie si mobilitate;
- Tensiuni scazute, dureri reduse, tensiune arteriala scazuta, mai putine probleme cardiace si boli infectioase.


Beneficiile emotionale ale controlului stresului presupun:
- O sporire a calitatii vietii si a starii de bine;
- Reducerea anxietatii, depresiei si iritabilitatii.

Poate stresul deveni de necontrolat?
Traumele pot induce un stres puternic care poate deveni de necontrolat īn ciuda celor mai puternice eforturi de gestionare a acestora. Evenimentele traumatice cauzeaza reactii puternice, un fel special de soc fizic/emotional care amplifica raspunsul la stresul de tip "fight- flight" ajungāndu-se la o stare de "super- stres" (sentimente de groaza, oroare, sentimentul ca propria viata īti defileaza prin fata ochilor).


Daca ati participat ca actor sau martor la un razboi, atunci cunoasteti personal socul traumatic. Nimic īn viata nu vi se va mai parea la fel, chiar daca totul pare sa mearga bine. Trauma si-a lasat amprenta terorii, ororii, a sentimentului de neputinta fizica si spirituala. Lumea nu vi se va mai parea sigura, controlabila sau vesela. Oamenii nu vi se vor mai parea de īncredere, propriile īndoieli vor eroda stima de sine.

Etape īn controlul stresului traumatic

Etapa I este recunoasterea semnului stresului posttraumatic. Trauma a fost atāt de socanta, īncāt lezeaza amintirile, care devin imposibil de readus īn planul constiintei. Amintirile ies la iveala ca gānduri neplacute sau cosmaruri. Uneori te simti ca si cum nu te poti opri sa retraiesti evenimentul. socul traumatic poate crea goluri de memorie, deoarece este foarte dificil pentru constiinta sa gestioneze astfel de evenimente majore. Reactiile stresului traumatic sunt raspunsuri normale la evenimente anormale. Multi oameni traiesc reactii ale stresului posttraumatic zile sau saptamāni dupa trauma. Īn mod obisnuit, aceste reactii devin mai putin severe cu timpul, dar ele pot persista si deveni o problema.


Etapa a II-a este recunoasterea cailor de combatere a stresului traumatic, ceea ce pare firesc, dar nu functioneaza īntrucāt aceste cai prelungesc si īnrautatesc reactiile stresului posttraumatic normal. Modalitatile de evitare a stresului traumatic care nu functioneaza includ:
- Īncercarea de evitare a oamenilor, locurilor sau gāndurilor care pot trezi amintiri;
- Respingerea sentimentelor sau relatiilor cu oameni care trezesc amintiri;
- Tendinta de a fi permanent īn garda, hipervigilent.


Oricum aceste īncercari nu au rezultate pozitive deoarece trauma va controleaza viata daca īncercati sa fugiti de ea.


Etapa a III-a este sa solicitati ajutor la serviciile psihologice pentru veterani īntrucāt amintirile traumatice nu pot fi sterse, dar stresul pe care-l determina poate deveni controlabil.

Cum poti ajuta o persoana cu PTSD?

- Ofera suport; la oamenii puternic traumatizati, suportul si securitatea din partea celor apropiati sunt critice pentru recuperare;
- Aloca timp si spatiu pentru a discuta īn legatura cu ceea ce s-a īntāmplat si īn mod egal aminteste-ti ca nu oricine poate fi gata sa vorbeasca īn acelasi moment;
- Fi realist īn legatura cu ceea ce este capabila sa faca persoana: nu astepta prea mult sau prea putin;
- Recunoasterea si īncercarea de īntelegere a reactiilor indivizilor īn legatura cu ceea ce au trait (aceeasi persoana poate reactiona cu furie extrema sau cu īmpietrire emotionala īn diferite momente temporale;
- Sustine persoana īn cautarea asistentei personalizate daca doreste.

Componentele terapiei

Folosind terapia individuala, de familie si de grup, programul se adreseaza:
- Simptomelor PTSD;
- Anxietatii generalizate;
- Problemelor de control emotional;
- Depresiei;
- Deficitelor de abilitati sociale;
- Problemelor cu alcoolul;
- Problemelor de cuplu si familie;
- Starii de bine fizic.


Medicatia poate fi o parte a tratamentului, la fel ca si reabilitarea alcoolica.

Impactul PTSD asupra partenerilor

Impactul PTSD asupra relatiilor sociale poate fi profund. Partenerii persoanelor traumatizate se pot afla īn situatia de a-si asuma responsabilitatea majora pentru familie si pentru managementul simptomatologiei acestora. De exemplu, īn cazul familiei unui veteran, partenerul poate īnvata ca mentinerea unei stari de liniste continue poate fi cel mai eficient mod de a controla raspunsurile emotionale ale acestuia. Totusi, netinānd cont cāt de utila este aceasta strategie, este clar ca partenerul plateste cu propriile sale nevoi. Partenerul se poate simti de asemenea responsabil pentru comportamentul veteranului. Autoculpabilizarea este un raspuns comun pentru partener, care poate gāndi ca facānd ceva diferit, sotul ar putea sa nu reactioneze īn modul īn care o face. si, de asemenea, acest comportament diferit este adesea recompensat cu propriile nevoi.


Anii īntregi de control si autoblamare pot avea un efect perturbator asupra afectelor sau stimei de sine a partenerului. Veteranii pot avea adesea dificultati īn viata intima, iar partenerul se poate simti izolat si singur īn cadrul relatiei. Paternurile de comunicare defectuoasa se pot dezvolta, iar partenerii pot avea dificultati īn a vorbi despre propriile probleme si de a fi capabili sa se sustina unul pe celalalt. Frica de a fi judecat īntr-o maniera negativa poate contribui la reticenta partenerului de a cauta suport pentru sine īnsusi si pentru propria familie.


Daca veteranul are izbucniri de iritabilitate si furie, atmosfera īn familie poate deveni de nesuportat. Īn cazul īn care veteranul are o capacitate redusa de a-si controla pornirile agresive, adesea acestea sunt directionate catre membrii familiei, de aici rezultānd violenta verbala si fizica. Impactul asupra partenerilor poate fi crearea unui sentiment de nesiguranta īn cadrul relatiei, de neajutorare ce va duce la moduri de comunicare inadecvate.

Pentru familie si prieteni
- Ascultati-i cu grija;
- Petreceti un timp cu persoana traumatizata;
- Ofera-ti asistenta si o ureche care sa asculte, chiar daca ei nu au strigat dupa ajutor;
- Reasigurati-va ca sunt īn siguranta;
- Ajutati-i cu sarcinile zilnice gospodaresti;
- Oferiti-le un timp numai pentru ei, privat;
- Nu interpretati furia lor īn mod personal;
- Nu le spuneti ca “ai noroc ca nu s-a īntāmplat mai rau" - oamenii traumatizati nu sunt consolati de asemenea afirmatii (spuneti-le ca va pare rau ca s-a īntāmplat un asemenea lucru si ca vrei sa-l īntelegi si sa-l ajuti).


Adaptarea la experienta presupune existenta unor bune mecanisme de autovindecare ce īi ajuta pe oameni sa treaca prin aceste reactii emotionale. Aceste procese pot fi asistate īn mod semnificativ prin angajarea īn urmatoarele:
- Acceptare
- Recunoasterea propriilor reactii si a faptului ca se afla īntr-o situatie foarte stresanta;
- Negarea excesiva sau lipsa acceptarii ca sentimentele lor pot īncetini procesul de vindecare;
- Suport
- Cautare suportului fizic sau emotional al altor persoane;
- A vorbi despre sentimentele lor cu cei dragi si cu prietenii apropiati care vor īntelege prin ce trec;
- Discutia cu altii ce au avut experiente similare;
- A depasi evenimentul
- Sa permita amintirilor despre incidentul critic sa revina īn minte īmpreuna cu nevoia de a vorbi si a se gāndi la el;
- Īnfruntarea realitatii treptat, mai degraba decāt a evita reamintirea;
- Exprimarea sentimentelor
- Exprimarea sentimentelor mai degraba decāt a le reprima; a vorbi despre experiente si sentimente sunt metode de vindecare naturala pentru aceste tipuri de evenimente.
- A avea grija de propriul EU
- Īn aceste perioade de stres, oamenii sunt mai predispusi la accidente si boli fizice; este important ca sa aiba grija de ei īnsisi prin: a conduce cu grija, a avea un somn suficient, a mentine o buna dieta si o odihna corespunzatoare.
- Efectele pozitive
- Dupa experiente traumatice oamenii īn mod frecvent devin mai īntelepti si mai puternici emotional. Acesta este un punct de cotitura īn care īsi reevalueaza semnificatiile si valoarea vietii si apreciaza lucruri marunte care pāna atunci nu le-au observat sau pe care le-au trecut cu vederea

Impactul asupra copiilor minori

Povestea unui copil cu un tata care a luptat īn razboi ar suna cam asa:


"Sunt Bogdan si tatal meu a fost soldat si s-a īntors din razboi. Sunt foarte māndru de tatal meu si īmi place atunci cānd ma lasa sa-mi pun medaliile sale īn piept. Cāteodata, cānd este sarbatoare, mergem īn piata unde el marsaluieste la parada. Dar mamei mele nu-i place acest lucru pentru ca atunci tata īncepe sa-si aminteasca de colegii sai si de anumite lucruri demult petrecute, īncepe sa se enerveze si nu ma scapa din priviri. Īntotdeauna pare ca este foarte īngrijorat īn legatura cu siguranta mea.


Īmi place cel mai mult cānd mergem īmpreuna la pescuit, jucam fotbal sau doar ne uitam la televizor īmpreuna. Adesea, īnsa, tata nu vrea sa faca nimic. Nu vorbeste cu nimeni si se plimba singur. si īntotdeauna pare ca se plānge īn legatura cu mizeria din casa, iar eu nu pot sa-i spun nimic pentru ca tipa si devine furios.


Acest lucru ma īntristeaza pentru ca simt ca tatalui mei nu-i pasa de mine. Mama se supara si ea si īncepe sa plānga cānd tata se poarta asa. Ea spune ca acest lucru se īntāmpla din cauza razboiului. Ea spune ca are ceva care se cheama PTSD, o denumire mult prea grea pentru a fi īnteleasa de mine. De asemenea, mai spune ca se poate īntāmpla oricui si s-a īntāmplat mai multor soldati care s-au īntors din razboi. Soldatii au fost foarte curajosi, dar dupa ce s-au īntors au simtit ca nimanui nu le mai pasa de ei sau de ceea ce s-a īntāmplat acolo.


Desi īmi iubesc tatal, nu as vrea sa se comporte īn acest fel. Cāteodata nu pot sa-mi aduc prietenii acasa pentru ca īmi este frica de modul īn care ar reactiona. De ce nu poate fi ca alti tati? īmi īntreb mama. Ea īmi raspunde ca datorita faptului ca a trecut prin toate acestea, este un tata special. Nu este adevarat ca nu-i pasa de noi, dar cāteodata are alte lucruri īn minte. Mama īmi spune ca īntelege cāt de rau se simte cāteodata. Poate ca as putea sa vorbesc cu prietenii mei, cu unchiul sau profesorii mei. Exista īntotdeauna cineva īn jurul nostru īn care poti sa ai īncredere, doar trebuie sa afli cine este acel cineva si poate īntr-o zi voi gasi un mod de a vorbi cu tatal meu despre asta."


Aceste situatii prin care a trecut Bogdan sunt tipice pentru copii ai caror parinti au participat īntr-un razboi. Este foarte important pentru copii sa aiba o persoana cu care sa poata discuta, de exemplu partenerul persoanei traumatizate.


Ar putea fi dificil sa traiesti cu cineva care sufera īn urma unei traume īntrucāt acesta tinde sa se izoleze de ceilalti, īi este dificil sa-si arate afectiunea si adesea este foarte iritabil. Aceasta īti poate lasa sentimentul ca tatalui nu-i pasa de tine sau nu te iubeste, īnsa, īn general, el doar nu este capabil sa le arate celorlalti cāt de mult īi pasa de ei. Adesea, oamenii care au trecut printr-o trauma sunt mult mai constienti de modul īn care lucrurile pot merge prost dintr-o data. De aceea sunt mereu vigilenti īn legatura cu un posibil pericol si pot deveni foarte stricti īn legatura cu siguranta persoanelor apropiate. Ar putea parea ca tatal te trateaza ca un copil si nu are īncredere īn tine. Trauma este o experienta īnspaimāntatoare, cu o situatie īn care viata a fost pusa īn pericol sau ai asistat la ranirea grava sau chiar la uciderea cuiva si ai fost incapabil sa faci ceva.

Impactul asupra copiilor adulti ai veteranilor


Copii adulti vorbesc īn general foarte putin despre experientele din razboi ale parintilor lor, dar totusi aceste experiente au adesea un efect profund si de durata asupra veteranilor si relatiilor acestora cu persoanele apropiate. Daca veteranii au suferit de PTSD ca rezultat al acestor experiente, copii au trait īn alte nivele de anxietate īn īncercarea de a supravietui cu si de a īntelege modul de comportare al parintilor lor. Daca esti un asemenea copil ai putea īncepe sa te gāndesti la urmatorul fapt: care aspecte ale comportamentului parintilor sunt legate de PTSD si care apartin personalitatii lor; care simptome au fost exprimate īn familie si ce semnificatie au avut la acel moment? Care au avut impact asupra ta ca individ?


Fiecare veteran are propriul mod de a se descurca cu simptomele PTSD si, īn mod similar fiecare copil are propriul sau stil de coping. Aceasta īnseamna ca nu exista doua experiente identice atunci cānd esti copilul unui veteran, dar totusi pot fi cāteva trasaturi comune. Ca adult te poti īntreba daca va trebui sa faci fata aceluiasi tip de dificultati, avānd īn vedere ca PTSD produce o arie larga de comportamente, cum ar fi: consumul excesiv de alcool, a fi perfectionist, a fi critic si a avea standarde īnalte nerealiste, a fi excesiv de iritabil, a fi agresiv, a fi retras si necomunicativ, a nu-ti pasa de ceilalti. Datorita experientei traumatice, multi veterani au o stare de constiinta alerta īn legatura cu pericolul, ceea ce ar putea duce la controlarea excesiva si restrāngerea libertatilor membrilor familiei.


Ca si copil adult exista o arie de posibile probleme care pot apare referitoare la propria relatie si la comportamentul ca parinti. Este util, īn acest sens, sa discutam cu alte persoane īn īncercarea de īntelegere a propriei experiente si a modului īn care ne-a afectat comportamentul.8. Evaluarea eficientei programului:

Evaluarea eficientei programului se poate realiza cu ajutorul anchetei prin chestionar cāt si prin observarea realizata de supervizorii programului. Rezultatele evaluarii vor fi folosite ca repere īn dezvoltarea ulterioara a programului. Itemii chestionarului vor viza adecvarea la nevoile participantilor, suportul psihologic, utilitatea abilitatilor dobāndite, colaborarea īn cadrul programului, schimbul de experiente īntre participanti si durata programului. Aprecierea se va face prin scale Lickert īn cinci trepte.

9. Debriefingul psihologilor:

Participarea la acest program este o sarcina stresanta si obositoare pentru psihologii militari. Astfel se impune o detensionare īn raport cu evenimentele traumatice dezvaluite īn cadrul activitatii terapeutice, la finalul programului.
Īn concluzie, accentul, īn cadrul acestui program, se deplaseaza catre problematica stresului, īnsusirea unor notiuni fundamentale despre stresorii specifici zonei de operatii, simptomatologiei, efectelor stresului, dezvoltarea strategiei de coping prin persuadarea militarilor ca reactia la stres este una normala la stimuli anormali (specifici razboiului). Asemenea programe adaptate la nevoile militarilor participanti īn teatre de operatii asigura o motivatie si o eficienta superioara īn activitatea ulterioara īn cadrul unitatii si o scadere a pierderilor de natura psihiatrica postmisiune.


BIBLIOGRAFIE


1. “Critical Incident Stress Debriefing: Trauma Intervention at the World Trade Center", Frank Fine;
2. “Critical Incident Stress Debriefing (CISD): Value and Limitations īn Disaster Response", Bruce Hiley- Young, Ellen T. Gerrity, NCP Clinical Quarterly 4(2): Spring 1994;
3. “Managing Stress and Recovering from Trauma: Facts and Resources for Veterans and Families", A National Center for PTSD Fact Sheet, Julian Ford;
4. "Prevention of Onset and Development of Posttraumatic Stress Disorder īn the Armed Forces Of the Republic of Croatia ", Anto Zelic, Ministry Of Defence of the Republic of Croatia.
5. “Psychological Assessment and PTSD: Not Just for Researchers", Dudley D. Blake, NCP Clinical Quarterly 3(1): Winter, 1993;
6. “Specialized PTSD Treatment Programs īn the U. S. Department of Veterans Affairs", A National Center for PTSD Fact Sheet;
7. “Traumatic War Stressors and Psychiatric Symptoms Among World War II, Korean and Vietnam War Veterans" - Alan Fontana, Robert Rosenheck - revista "Psychology and Aging", 1994, vol. 9, nr. I 27- 33;
8. “Treatment Outcome Research on Post- traumatic Stress Disorder", Dudley D. Blake, NCP Clinical Newsletter 3(2): 1993
 


 

 

* U.M. 01175 Iasi

 

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania