Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

 NOTA pentru REFERATE si ESEURI: Articolele prezentate in aceasta sectiune de referate au scop strict didactic. Ele sunt elaborate de profesori, elevi sau studenti care s-au documentat atent pentru elaborarea lor. Prezenta sectiunii de REFERATE in cadrul site-ului are un rol enciclopedic. Pagina de referate interzice strict predarea acestor materiale pentru orele de curs in gimnaziu, liceu sau facultate!

 

 
 
 
 
 + Click:  Grupuri | Newsletter | Portal | Ziare,Radio/TV | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

 

  < Inapoi la Cuprins Referate

ADAUGA UN REFERAT! - APASA AICI!

 

Metodologia cercetarii imaginii

Cercetarile de marketing au debutat in anul 1996 , de atunci realizandu-se cercetari atat la nivel central, cat si local, privind gradul de satisfactie al clientilor fata de produsele / serviciile B.C.R. ( cum ar fi depozitele cu destinatie speciala pentru vacanta si in vederea iesirii la pensie , creditele pentru IMM -uri , certificatul de depozit ) , lansarea pe piata a unor noi produse ( ex. La emiterea Eurocardului ) , fluxul clientilor in unitatile bancii , oportunitatea deschiderii de noi unitati , perceptia clientilor privind imaginea bancii etc.
Cercetarile de marketing trebuie sa stea la baza fundamentarii deciziilor de management privind strategia generala a bancii .
Procurarea informatilor despre clienti , concurenti , agenti economici si toti factorii care actioneaza pe piata constituie o necesitate vitala si ca atare imperativa pentru luarea deciziilor de marketing .
Calitatea deciziilor de marketing depinde de obicei de calitatea informatiilor care determina aceste decizii .
American Marketing Associations (1961 ) a adoptat recent definitia data de Kotler si Armstrong (1994 ) , care vad in cercetarea de marketing o functie care creeaza un canal de informatii intre organizatii si clientii lor :
"Functia care leaga consumatorul , clientul si publicul de specialistul in marketing prin intermediul informatiei - informatie utilizata pentru a identifica si defini oportunitatile si problemele de marketing ;pentru a genera , a imbunatatii si a evalua activitatile de marketing ; pentru a monitoriza performantele de marketing ; pentru a imbunatatiiintelegerea proceselor de marketing " .
Definitia recunoaste marea varietate a deciziilor carora le poate fi utila cercetarea de marketing .
Intr-un sens larg , cercetarile de marketing sunt o functie care leaga o firma cu consumatorii si piata in ambianta ei totala pe calea informatiilor menite sa identifice oportunitatile si problemele de marketing . Astfel , firma poate genera si evolua actiunile ei de marketing . In acest scop trebuie specificata , inca de la inceput , informatia necesara pentru rezolvarea problemei in cauza , trebuie proiectate si aplicate procedeele de colectare a informattilor dupa care este necesara folosirea metodelor adecvate de analiza si prognoza . Finalizarea cercetarii include raportarea rezultatelor si structurarea concluziilor si a implicatiilor acestora.
Cercetarea poate consta intr-un studiu de piata , un test al preferintalor pentru un produs , o prognoza a vanzarilor la nivelul unei regiuni sau un studiu asupra eficientei publicitatii .
O cercetare de marketing eficienta implica parcurgerea a cinci etape redate in figura de mai jos :

Definirea Elaborarea Culegerea Analiza Prezentarea
problemelor si planului de informatiilor informatiilor concluziilor
a obiectivelor cercetare
cercetarii
Sursa : Managementul marketingului , P. Kotler

Firmele sunt constiente de contributia pe care o pot avea ambalajele bine proiectate la rapida recunoastere a lor sau a marcilor acestora si importanta lor asupra imaginii firmei .
Analiza comportamentului clientului este o componenta cheie a cercetarii de marketing . Intelegerea acestui comportament ajuta banca sa anticipeze reactia probabila a unui client si poate influenta structura si planificarea serviciilor oferite de banca .
Departamentului de marketing ii revine un rol important in promovarea imaginii bancii .
Inscriindu-se in sfera asa-numitelor " activitati specifice de marketing " cercetarile de marketing pot fi considerate un adevarat " barometru " pentru aprecierea gradului de incorporare a marketingului in viata intreprinderilor . Cercetarea de marketing reprezinta forma concreta de realizare a functiilor generale ale marketingului , implicandu-se , totodata , direct sau indirect , si in realizarea celorlalte trei functii ale marketingului - respectiv conectarea activitatii firmei la dinamismul mediului extern , satisfacerea la un nivel cat mai inalt a cerintelor consumatorilor ( utilizatorilor ) , maximizarea eficientei economice a firmei .
Tematica cercetarilor de marketing reflecta , totodata , varietatea deciziilor pe care firma urmeaza sa le adopte in activitatea sa .
Terenul principal al cercetarilor de marketing - cel mai fertil si mai dificil de abordat - il constituie , insa , mediul extern al firmei . Iar in cadrul acestuia in loc important il ocupa studierea pietei .
Deseori , pentru a obtine o imagine si mai completa asupra fenomenelor de marketing , informatiile obtinute din surse statistice se dovedesc insuficiente si se apeleaza la informatii recoltate prin metode de cercetare directa . Aceste metode presupun culegerea informatiilor direct de la purtatorii lor : consumatori individuali , utilizatori institutionali , producatori de bunuri sau servicii , intermediari etc. Cercetarea prin metode directe inlesneste cunoasterea unor dimensiuni noi , mai ales de natura calitativa , ale fenomenelor analizate , contribuind la mai buna fundamentare a deciziilor de marketing .

Cercetarea directa

Informatiile de marketing pot fi obtinute prin urmatoarele cai de baza:
-investigarea unor surse statistice;
-cercetarea directa;
-experimentul de marketing;
-simularea fenomenelor de marketing.
Cercetarile directe se clasifica in:
1.cercetari complete-informatiile se obtin de la toti indivizii unei colectivitati cercetate;
2.cercetari selective-informatiile se obtin numai de la unele din componentele colectivitatii cercetate.
Domeniile vizate de cercetarile de marketing bancar sunt urmatoarele:
a)studierea pietei:
*evaluarea capacitatii pietei efective si potentiale;
*studierea localizarii activitatii de piata(localizarea fluxurilor de clienti,frecventa solicitarii unor produse bancare,gradul de aglomeratie in unitati);
*studierea structurii pietei;
*studierea cererii si ofertei de produse si servicii bancare;
*studierea preturilor(dobanzi,taxe si comisioane).
b)investigarea solicitarilor clientilor;
c)cercetarea dimensiunilor comportamentului clientilor efectivi si potentiali:*motivele de cumparare sau necumparare;
*preferintele subiectilor;
*intentiile de cumparare;
*deprinderile de cumparare;
*obiceiurile de achizitionare;
*atitudinile clientilor;
*imaginea clientilor despre banca,produsele si serviciile bancare oferite.
d)cercetarea influentei altor componente ale mediului asupra activitatii bancii:*evolutia generala a economiei si cea financiar-bancara;
*evolutia concurentei .
e)investigarea componentelor marketingului-mix:
*cercetari asupra produselor si serviciilor bancare:
-lansarea noilor produse bancare pe piata;
-studiul produselor si serviciilor bancare oferite de societatile financiar-bancare concurente;
-cercetarea produselor si serviciilor bancare proprii.
*cercetari asupra pretului (dobanzi,taxe,speze si comisioane vizavi de concurenta);
*cercetari asupra distributiei ;
*cercetari asupra activitatilor de promovare:
-selectia mediilor si suporturilor publicitare ;
-elaborarea mesajelor publicitare;
-programare campaniilor promotionale ;
-evaluarea eficientei activitatii promotionale.
Metodele de cercetare directa,selectiva a subiectilor actelor de piata se grupeaza dupa modul de antrenare al acestora in doua categorii distincte:
A.Metode ce implica participarea constienta a purtatorilor de informatii;
B.Metode ce nu implica participare in mod constient a subiectilor in cercetare.

A. Intre metodele ce antreneaza purtatorii de informatii in cercetare se inscrie gama larga a anchetelor selective de teren.
Tehnicile de cercetare folosite in cazul acestei metode sunt:
*Tehnicile de interogare explorativa presupun participarea subiectilor la dezbaterea unei teme in prezenta cercetatorului.
Instrumentele de culegere a informatiilor sunt:
1.discutia de grup prin care moderatorul urmareste declansarea unor controverse intre participanti,pe o tema legata de problematica pusa in discutie,iar replicile si reactiile acestora sunt filmate cu scopul de a fi studiate ulterior pentru depistarea unor atitudini,deprinderi etc..
2.asociatiile libere nestructurate pe idei urmaresc realizarea unor discutii libere individuale pe teme care fac obiectul investigatiei.
3.interviul in profunzime,pe baza de ghid de conversatie stabilit anterior de catre operator este utilizat pentru a patrunde treptat in detaliile comportamentale din ce in ce mai subtile.
* Tehnicile de interogare pe baza de interviu structurat au un grad de complexitate superior procedeelor de interogare explorativa.
Instrumentele de culegere a informatiilor:
-chestionarul scris:-completat de operatorul de interviu;
-autoadministrat:-la locul cercetarii;
-prin posta.
-chestionare telefonica cu completarea raspunsului de catre operatorul de interviu;
-chestionare orala cu inregistrarea raspunsurilor pe banda magnetica.

B.Principala metoda de cercetare a fenomenelor de piata care nu implica participarea in mod constient a purtatorilor de informatii in cercetare o constituie observarea . Observarea personala se realizeaza direct de catre cercetator si deseori poate fi utilizata in combinatie cu metodele de cercetare directa,care presupun antrenarea subiectului investigat.Avantajul il reprezinta faptul ca aceasta permite inregistrarea comportamentului efectiv si nu a celui declarat.

 NOTA IMPORTANTA:
ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

   Daca referatele nu sunt de ajuns, va recomandam pagina de download gratuit, unde veti gasi prezentari PowerPoint, programe executabile, programe pentru bacalaureat, teze nationale, etc. 

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania