Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

 NOTA pentru REFERATE si ESEURI: Articolele prezentate in aceasta sectiune de referate au scop strict didactic. Ele sunt elaborate de profesori, elevi sau studenti care s-au documentat atent pentru elaborarea lor. Prezenta sectiunii de REFERATE in cadrul site-ului are un rol enciclopedic. Pagina de referate interzice strict predarea acestor materiale pentru orele de curs in gimnaziu, liceu sau facultate!

 

 
 
 
 
 + Click:  Grupuri | Newsletter | Portal | Ziare,Radio/TV | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

 

  < Inapoi la Cuprins Referate

Referat trimis de: Andrei Trufin   ADAUGA UN REFERAT! - APASA AICI!

 

Studiul propagarii caldurii


Este un experiment privind  viteza de  propagare a caldurii printr0un anumit material termoconductor.

1.introducere

Este determinarea coeficientului de difuzie termică al unui metal prin metoda Angström.

Fie un sistem termodinamic care se află în contact cu două termostate,  și  . În sistem va avea loc transferul căldurii , de la termostatul cu temperatură mai ridicată la cel cu temperatură mai coborâtă. Mai mult, orice perturbare locală a temperaturii într-o regiune a unui mediu va determina un transfer ireversibil de căldură în întregul mediu.

2.Teoria lucrării

Caracterizând acest transfer prin valoarea locală T(x,y,z,t) a temperaturii, fenomenul poate fi descris în termenii teoriei undelor. Pentru medii ideale, ecua¡ia satisfacută de func¡ia T(x,y,z,t) este ecua¡ia transmisiei energiei termice:

                                                                               (1)

unde D se numește coeficientul de difuzie termică al mediului și se poate exprima în func¡ie de densitatea mediului , de căldura sa specifică c și de conductivitatea sa termică :

                                                                                                                          (2)

În cazul particular al unui corp de forma unei bare foarte lungi,de sec¡iune mică, transferul de căldura are loc numai după o singură direc¡ie; alegând această direc¡ie ca axă Ox, ecua¡ia (1) devine:

                                                                                                              (3)

care se poate rezolva în condi¡ii la limită temporale și spa¡iale date.

Să presupunem că la unul din capetele barei (x = 0) se produce o varia¡ie periodică cu perioada  a temperaturii; în orice punct al barei, temperatura va varia periodic dar amortizat, astfel încât, după un timp suficient de mare, temperatura medie din fiecare punct rămâne constantă în timp.

Conform teoremei Fourier, orice varia¡ie periodică a unei func¡ii poate fi descrisă ca o sumă de oscila¡ii armonice, astfel că temperatura în x = 0 se poate scrie:

                                                                   (4)

în care n este un număr natural, iar

                                                                                                                          (5)

O solu¡ie a ecua¡iei (3), care satisface condi¡ia la limită (4) și e finită la  va fi:

                                          (6)

cu  real, pozitiv și nenul.

Fiecare termen al solu¡iei (6) reprezintă o undă termică de pulsatie n, a cărei amplitudine  scade exponential cu distan¡a x.

iar ecua¡ia suprafe¡elor echifază:

                                                                                        (10)

Prin diferen¡ierea ecua¡iei (10) se ob¡ine viteza de fază a armonicei n:

                                                                                                            (11)

Din rela¡ia (8) se ob¡ine :

                                                                                                                  (12)

Se observă că  crește cu creșterea lui n, deci armonicele cu frecven¡e mari se atenuează mai puternic, importan¡a lor practică fiind limitată; la o anumită distan¡ă, în bară se va propaga doar oscila¡ia fundamentală, de frecventă . Din (11) și (12), pentru n = 1 se ob¡ine:

                                                                                                         (13)

Se constată astfel că, dacă se cunoaște perioada  a perturbatiei și se determină experimental viteza de fază a undei fundamentale, se poate calcula coeficientul de difuzie termică D.

3. Metoda lucrării

Pentru determinarea vitezei de fază a undei fundamentale se folosește metoda lui Angström, care constă în măsurarea temperaturii unei bare în diferite puncte xi  ale acesteia, în cursul varia¡iei periodice a temperaturii barei la unul din capete. Graficul func¡iei Ti = f(t) prezintă maxime și minime; pentru două puncte xi  și xi+1 maximul de același ordin se ob¡ine la două momente diferite, t și t' ,astfel încât,aproximând viteza de fază cu viteza de deplasare a acestui maxim, ob¡nem:

                              

cu ajutorul căreia, folosind (13) se ob¡ine D.

4. Dispozitivul experimental  

Constă dintr-o bară de cupru AB cu lungimea de aproximativ 1,5 m, montată pe un suport și învelită într-un manșon izolator M, care reduce pierderile prin suprafa¡a laterală a barei. La capătul A al barei se află cuptorul C, care permite încălzirea barei și un manșon M1 prin care circulă apă pentru răcire.

La capătul B al barei este montat un alt manșon M2, prin care trece permanent apă, în scopul men¡inerii unei temperaturi constante.

Măsurarea temperaturii se face cu ajutorul a cinci termometre montate de-a lungul aceleeași generatoare a barei. Cuptorul se alimentează de la reteaua de 220V curent alternativ, iar apa din cele două manșoane este adusă de la două robinete prin furtune de cauciuc.

5. Modul de lucru

Varia¡ia periodică a temperaturii la capătul A al barei se realizează încălzind și răcind bara, (cu ajutorul cuptoruluiC, respectiv circula¡iei de apă prin manșonul M1 ) pe intervale de timp egale.

- se citește temperatura la cele cinci termometre și se notează pe prima linie a Tabelului I.

 

Tabel I

 

        

(min)

0

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

2

.

.

.

 

 

 

 

 

 

- se dă drumul apei prin manșonul M2 (cu debit mic) și se lasă să circule prin el tot timpul măsurătorilor.

Încălzirea I (12 minute).

- se introduce cuptorul în priză;momentul pornirii sale (cu întrerupătorul pe pozi¡ia P) se consideră ca moment t = 0.

- se notează temperaturile indicate de termometre din minut în minut și se trec în Tabelul I (minutele 1-12).

Răcirea I (12 minute)

- după trecerea celor 12 minute de încălzire se oprește cuptorul (prin comutarea întrerupătorului pe pozi¡ia O) și simultan se dă drumul apei de răcire prin manșonul M1

-se citește și se notează în continuare din minut în minut temperatura la fiecare termometru (minutele 13-24).

- după cele 24 de minute cât a durat primul ciclu încălzire-răcire, se oprește apa prin manșonul M1, pornindu-se din nou cuptorul; încălzirea a II-a se face pe durata minutelor 25-36, urmând răcirea a II-a ( minutele 37-48 ), încălzirea a III-a (minutele 49-60 ) și răcirea a III-a ( minutele 61-72 ).

Se trec temperaturile  termometrelor în continuare pe liniile corespunzătoare ale Tabelului I.

Trecerile între încălziri și răciri se fac foarte repede,fără întreruperea cronometrului.La sfârșitul celor 72 de minute de lucru,apa în manșonul M1 rămâne în circula¡ie,pentru readucerea întregii bare la aceeași temperatură.

6. Prelucrarea datelor experimentale

-se reprezintă pe același grafic cele cinci curbe  pe durata celor trei cicluri încălzire-răcire .

- din grafice se determină momentele  la care fiecare termometru a atins cele trei maxime ( k = I, II, III ),rezultatele trecându-se în Tabelul II.

 

Tabel II

 

Termometrul

 

x (cm)

 

0

10

20

25

30

 

tI (min)

 

 

 

 

 

t

tII (min)

 

 

 

 

 

 

tIII (min)

 

 

 

 

 

 

 

În Tabelul II, x reprezintă distan¡ele în centimetri ale termometrelor 2-5 fa¡ă de primul termometru.

Se observă că, în lungul unei linii din tabelul II se găsesc momentele la care maximul de un anumit ordin "ajunge" în diverse puncte xi ale barei, iar în lungul unei coloane se ob¡in momentele la care, într-un punct xi  se succed maximele undei termice.

- se trasează graficul momentelor tI  (la care se realizează maximul I ) în func¡ie de distan¡ele x ale termometrelor, tI  = f(x). Se ob¡ine o dreaptă a cărei pantă

                              

este inversa vitezei de propagare a maximului I în lungul barei

                              

-pe același grafic se reprezintă tII(x) și tIII(x) ,corespunzătoare celorlalte două maxime de temperatură, ob¡inându-se alte două drepte , din ale căror pante se ob¡in vitezele vII și vIII.

Valoarea medie a celor trei viteze se introduce în rela¡ia (13 ) ,ob¡inându-se coeficientul de difuzie termică al barei de cupru.

Referatul va con¡ine, pe lângă un rezumat al teoriei, cele două tabele I și II, cele două grafice și calculele efectuate în vederea ob¡inerii lui D.

 NOTA IMPORTANTA:
ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

   Daca referatele nu sunt de ajuns, va recomandam pagina de download gratuit, unde veti gasi prezentari PowerPoint, programe executabile, programe pentru bacalaureat, teze nationale, etc. 

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania